Световният център на икономическо влияние се мести в Азия

446
Световният център на икономическо влияние се мести в Азия

Глобалният център на политическо и икономическо влияние се мести от Атлантика (в частност САЩ и ЕС) към Азия и Тихия океан, което изисква и нова политика от НАТО, смята бившият съветник на президента на САЩ по национална безопасност Збигнев Бжежински. Самият той бе дълги години идеолога на външната политика на Вашингтон, известен с възгледите си за световна хегемония на САЩ, пише РИА Новости.

„Впечатляващият ръст на Китай и Индия, както и бързото възстановяване на Япония за последните 50 години подават сигнали, че глобалният център на политическо и икономическо влияние се премества от Северния Атлантик към Азия и Тихия океан", написа Бжежински в своя статия „Бъдещето на НАТО" за септемврийския брой на сп. Foreign Affairs.

Анонс на материала е публикуван на сайта на влиятелния аналитичен център „Съвет по международни отношения".

„Това означава, че НАТО трябва да обнови своята политика, за да отговори на тази тенденция", пише 81- годишният съветник и член на управата на Центъра за стратегически и международни изследвания към университета Джон Хопкинс. Бжежински е и автор на редица книги, сред които „Голямата шахматна дъска: Американското превъзходство и неговите геополитически императиви".

„НАТО не е чисто военна организация. Реалното влияние на НАТО почива на това, че обединява военната и икономическа мощ на САЩ с колективната европейска, политическа и икономическа, тежест", смята Бжежински.

Независимо от появата на нови политически акценти и прегрупиране на политически сили, военната същност на организацията ще се покдрепя предимно от САЩ и в обозримо бъдеще, смята бившият специалист по Съветския съюз.

Той определя като заслуга на НАТО разрешаването на три исторически задачи - прекъсването на вътрешното съперничество за надмощие сред страните членки на организацията, гаранциите от Пентагона за защита на съюзниците от потенциална заплаха от страна на СССР и накрая - мирният край на Студената война.

По време на управлението на Бил Клинтън Збигнев Бжежински бе автор на концепцията за разширяване на НАТО на Изток, което Русия възприема като потенциална заплаха за националната си безопасност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg