Тачева очаква обективен доклад от ЕК

525
Тачева очаква обективен доклад от ЕК

„Очаквам докладът на Европейската комисия за напредъка на България да бъде обективен. Има области, в които проблемите все още са големи – като борбата с корупцията и организираната престъпност, но в същото време е направено не малко за активизиране на съдебната система и за по-рационалното й функциониране”, заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева пред представители на медиите след срещата й с български депутати в Европейския парламент, посочват от пресцентъра на министерството.

Министър Тачева покани днес на среща евродепутатите ни, за да обсъдят изпълнението на показателите за напредък, наблюдавани от Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, развитието на случая „Майкъл Шийлдс” и работата по изграждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността. В срещата участваха Душана Здравкова, Евгений Кирилов, Илияна Йотова, Мариела Баева, Метин Казак, Николай Младенов, Петя Ставрева, Слави Бинев и представител на евродепутата Биляна Раева.

„Трябва да покажем, че имаме пълната решимост да направим съдебната система по-действена, делата да завършват в разумни срокове и да има осъдителни присъди тогава, когато са налице доказателства за това”, допълни министър Тачева. Тя подчерта, че има много дела, които приключват в разумни срокове, а в момента се прави анализ на всички, които се протакат с години. Целта е да се установи дали законови пречки водят до това или само в съдебната практика и дейността на магистратите е причината.

През миналата година само 4 % от всички дела в София са върнати за доразследване. Този процент за страната е още по-малък. „Ние имаме много добър и постоянен контакт с Европейската комисия и това ни позволява в оперативен план да решаваме много въпроси”, заяви още министър Тачева. Тя специално подчерта, че трябва да се обърне особено внимание на дейността на разследването. Тук все още има много проблемни моменти, като, според министър Тачева, е възможно и структурни промени да бъдат най-доброто решение. Трябва да се установи в каква конституционна рамка може да се обсъждат възгледите за бъдещето на следствието и прокуратурата. Дали в рамките на днешната конституция или са необходими промени в основния закон.

Министър Тачева изрази и позицията, че прокуратурата може в бъдеще да функционира и като независим орган под контрола на парламента, а в следващ етап – и като орган на изпълнителната власт. Изпълнителната власт носи цялата отговорност за състоянието на обществото, за реда и законността – резонно е в този аспект тя да контролира и стимулира работата на обвинението.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg