Търговията с автомобили и мотоциклети се увеличава със 17.3% към 31 май

391
Търговията с автомобили и мотоциклети се увеличава със 17.3% към 31 май

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари - май 2007 г. реално нарастват с 6.2% спрямо съответния период на предходната година, съобщава НСИ.

Най-голямо увеличение се наблюдава при търговията с автомобили, горива и ремонт на автомобили - 14.4%, резултат от достигнатите темпове на растеж в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети - 17.3% и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 11.0%, които имат близки тегла и заедно формират над 97% от обема на приходите.

Висок ръст отбелязва и търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 9.7%, като от структуроопределящите съставни дейности с най-висок темп нараства търговията със стоки за домакинството и битова техника - 13.2%, следвана от търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 10.0%.

По-ниско от средното е увеличението при търговията с текстил, облекло и обувки - 7.5%, търговията с фармацевтични и медицински стоки - 6.9% и други. При търговията на едро е реализиран положителен темп от 4.1%, който до голяма степен определя общото нарастване поради високия дял - над 70% от приходите в търговския сектор.

От съставните дейности увеличението е най-голямо при търговията на едро с машини и оборудване - 16.6% и търговията на едро със стоки за домакинството - 11.4%. Търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива), която формира около половината от приходите, бележи минимален ръст от 0.4%.

От наблюдаваните дейности само при търговията със селскостопански суровини и живи животни и търговското посредничество се наблюдава спад съответно 2.1% и 3.1%, но това не се отразява съществено върху общото увеличение, тъй като тези дейности формират около 3% от обема на приходите.

През месец май нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 5.0%, в сравнение със същия месец на 2006 година, което се дължи на увеличението във всички основни търговски дейности. Най-висок темп отбелязва търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 10.7%, а при търговията на дребно и търговията на едро увеличението достига съответно 6.7% и 3.6%.

Нетните приходи нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 2.5% се определя от положителните темпове на основните дейности. При търговията на дребно и търговията на едро нарастването е съответно 4.7% и 2.5%, а търговията с автомобили и горива отчита минимален ръст от 0.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg