Търговията у нас се активизира през април на месечна база

527
Търговията у нас се активизира през април на месечна база

През април 2010 г. оборотът в търговския сектор, по предварителни данни на НСИ, намалява с 15.5% в сравнение със същия месец на предходната година.

В търговията на дребно общото намаление от 11.7% се дължи на отрицателните темпове във всички съставни групи дейности. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се задържа на равнището от април 2009 г., с регистриран спад от 0.1%. По-малко от средното е намалението в търговията с фармацевтични и медицински стоки и в търговията с текстил, облекло и обувки - съответно 6.8 и 7.9%. В останалите групи отрицателните темпове се движат в границите от 14.2% в търговията с автомобилни горива и смазочни материали до 23.9% в търговията с компютърна и комуникационна техника.

Търговията на едро регистрира намаление от 14.9%, вследствие на отрицателните темпове във всички наблюдавани съставни дейности. Спадът е сравнително малък в търговията с нехранителни потребителски стоки и в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, съответно 5.0 и 8.1%. Намалението все още е голямо в търговията с машини, оборудване и части за тях - 30.5%, но в стойността на индекса отново доминира влиянието на спада в търговията с неселскостопански междинни продукти - 18.9%, тъй като дейността формира около 40% от обема на оборота.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът остава значителен - 33.4%, но се наблюдава тенденция на постепенното му намаляване.

През април 2010 г. оборотът нараства с 3.3% спрямо предходния месец. Тенденцията е положителна и се наблюдава и в трите основни търговски дейности, като стойностите на индексите са близки - 3.5% в търговията на едро, 2.9% в търговията на дребно и 2.5% в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт.

За периода януари - април 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 16.5% в сравнение със същия период на предходната година. Спад е отчетен и в трите основни търговски дейности и все още е значителен в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 35.5%. Стойността на общия индекс обаче се определя от намалението в търговията на дребно и търговията на едро, съответно 12.0% и 15.9%, тъй като двете дейности формират около 90% от търговския оборот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg