Търсят се 1.5 млрд. лв. от антикризисните мерки

651
Търсят се 1.5 млрд. лв. от антикризисните мерки

Ефектът от прилагането на антикризисните мерки трябва да възлиза на 1.5 млрд. лв., стана ясно на срещата с участието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с представители на работодатели, банкери и икономисти в Шератон днес.

„Допълнителните приходи в бюджета, които трябва да съберем до края на годината, са в размер на 1.5 млрд. лв. това ще стане чрез мерки и ние в диалог с вас трябва да решим кои от тях са добри и кои няма смисъл да обсъждаме". Това каза Симеон Дянков при откриването на работната среща. Според него 1.5 млрд. лв. е добра цел.

Медиите бяха допуснати до обсъждането за по-малко от 15 минути, въпреки че първоначално дискусията бе обявена за открита за журналисти.

Министърът представи мерките, които са обособени в четири групи - мерки за подкрепа на бизнеса, за финансова дисциплина, за подкрепа на фиска и за пазара на труда и социално-осигурителните системи.

Има някои мерки, които са добри за развитието на бизнеса и на банковата система, макар и да не водят до повече приходи или намаляване на разходи, коментира финансовият министър.

За продължаване на реформите в здравеопазването и пенсионната система и ускорено усвояване на средствата от еврофондовете се обявиха независимите икономисти. За да се извършат тези реформи обаче, е необходима много по-голяма подкрепа, която за момента липсва, смятат те.

Преобладаващото мнение на икономистите обаче е, че предложенията трябва да бъдат ориентирани повече към намаляване на разходите, в това число намаляване на капиталовите и текущи разходи на държавните институции. По думите на финансовия министър, постигането на повече приходи и по-малко разходи на стойност 1.5 млрд. лв. би било добър резултат за правителството.

Икономистите се обявиха и за реформи в структурите на МВР и Министерството на отбраната, както и в областта на земеделието, където, по думите им, субсидиите надвишават тези за здравеопазването.

Сред предложените идеи бяха още намаляване на държавната субсидия за БДЖ и приватизация на активи на държавните железници, в т.ч. на по-големи ж.п. гари; преглед на разходите на всички държавни институции и възможностите за ограничаването им; спешно навлизане на страната ни на пазара на предписани емисионни единици, където, според експертите, има сериозно изоставане и ред други.

Вероятно може да се наложи въвеждането на еднократни или временни данъци, прогнозираха някои от участниците в дискусията. Нереформираните системи, сред които са пенсионната и здравеопазването, трябва да понесат ограничения.

Подкрепа среща идеята за увеличаване на пенсионната възраст, която е начин за безболезнено облекчаване на пенсионната система. Общо бе и виждането за цялостната необходимост от рестриктивен подход на правителството в сферата на публичните финанси.

Предстои предлаганите от правителството работни мерки да бъдат представени и обсъдени със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Да припомним, че по-рано днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се обедини около мнението, че е нужно замразяване на държавно регулираните цени за 9 месеца.

Това означава до края на годината да не се повишават цените на природния газ, парното и тока като временна мярка срещу кризата. Затова утре представители на комисията регулатор ДКЕВР ще присъстват на заседанието, информира агенция Фокус.

Само след дни се очаква повишение на цената на газа, а оттам и на топлоенергията от 1 април. Според комисията регулатор ДКЕВР то трябва да е с около 15 %, а според газовия доставчик „Булгаргаз"- около 26 %.

Синдикатите призоваха политическият елит да поеме своята част от тежестта на кризата и държавната субсидия от 50 млн. лева годишно за парламентарно представените партии да бъде намалена общо с 15 %. Това ще попълни част от дупката в хазната от 1.5 млрд. лева.

Искаме да видим - ще бъдем ли солидарни всички в това общество с последствията от кризата, каза Желязко Христов, лидер на КНСБ.

Все още няма съгласие по проект за национално споразумение в Националния съвет за тристранно сътрудничество, стана ясно след заседанието на съвета днес.

Заседанието продължава и утре.

Днес данъците не са обсъждани, но по варианта за повишаване с 2% на ставката на ДДС и синдикати, и работодатели бяха против.

Това ще удари бизнеса, ще удари потреблението, каза Желязко Христов.

От страна на работодателите председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев направи уговорката, че за да не се случи това, трябва да се напълни хазната с други мерки. Иначе според него вдигане на ДДС остава по-справедлив вариант от много други.

Ако ситуацията наложи тази мярка, от КРИБ заявиха, че вдигане на ДДС е по-добре, отколкото премахване на плоския данък.

Съгласие е постигнато днес за предприемане на действия по емитиране на допълнителен външен и вътрешен дълг на държавата, както и продажба на права по протокола от Киото.

Работодатели, синдикати и правителство заявиха, че диалогът днес е бил конструктивен, аргументиран и с нужната експертност.

Почти нямаме никакви различия, говорим само за механизмите, посочи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза, че ако времето и утре не стигне, съветът ще продължи да заседава с отговорност.

Стигнахме до много ползотворни решения. Там, където трябва допълнителен анализ, го поръчахме, посочи вицепремиерът.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg