Търсят транспорт на съкратените българи от британска ферма

487
Търсят транспорт на съкратените българи от британска ферма

Поддържаме постоянен контакт с българските граждани, от една страна, и с британския работодател от друга с оглед благоприятно разрешаване на всички възникнали проблеми, съобщи Даряна Коцева, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси в посолството в Лондон, по повод информацията, че близо 300 български сезонни работници са били изненадващо съкратени от английска ферма.

От компанията за наемане на селскостопански работници във Великобритания S&A Group с адрес Брук Фарм, Марден, Херфордшър е получена официална информация, че са съкратени 317 работници, съобщиха още от Министерството на труда и социалната политика. 60% от тях са български граждани. Българските представители в Лондон са получили уверения от компанията, че сезонният характер на селскостопанската дейност и конкретните неблагоприятни климатични условия в последните дни са породили необходимост от съкращаване на работна ръка.

От британска страна е съобщено още, че е осигурена работа на 120 души от общия брой на съкратените в други селскостопански ферми в страната. Компанията S&A Group ще предприеме необходимите действия за осигуряване на бърз превоз до местата, за които е уговорен трансфер на работниците. За тези, за които няма да може да бъде осигурена възможност за преместване в друга ферма, се търсят начини за осигуряване на транспорт до България при преференциални условия чрез автобус.

Имаме уверенията, че на съкратените работници няма да се изисква заплащане на такса за настаняване, докато се намират в лагерите към фермите, посочват още от МТСП. От страна на Службата по трудови и социални въпроси е проверено дали са спазени изискванията на закона при съкращаване на работниците. Подписаният от лицата трудов договор предвижда възможност за едностранно прекратяване с едноседмично предизвестие. От друга страна, в договора се съдържа клауза, че компанията не може да гарантира постоянна работа за срока на наемането.

Снимка: БГНЕС

Още по темата:

300 българи оставени без работа в британска ферма

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg