Терминалът за опасни товари и пристанище Варна-запад ще се концесионират отделно

1060
 Терминалът за опасни товари и пристанище Варна-запад ще се концесионират отделно

Подготвя се концесия на терминала за опасни химични товари. Тя вероятно ще бъде отделно от тази за концесия на пристанище Варна-Запад, каза във Варна министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който присъства на откриването на терминал на Приста ойл.

Съоръжението е разположено на площ от 29 дка в Южна промишлена зона. То е на стойност 10 млн. евро и е специализирано за приемане, съхранение и експедиране на рафинирани базови масла.

Първата процедура за избор на инвеститор на терминала за опасни химични товари се провали и поради тази причина в момента е обявена втора процедура, каза още Мутафчиев. Надяваме се че при тази втора процедура ще има инвеститори, допълни той.

Обмисля се и издаването на смесени дружества и същевременно отдаване на концесия с една и съща процудура, заяви още транспортният министър. Той каза още, че в начален етап са и преговорите с Министерство на отбраната за избор на място за дълбоководния терминал във Варна.

Военното министерство притежава терена на островната част, където би могло да се изгради пристанищното съоръжение. За Параходство БМФ очакванията ми са инвеститорът да изпълнява своите ангажименти, каза транспортният министър.

Той допълни, че с 30%, които притежава държавата ще се направи всичко възможно да се контролира този процес.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...