ТЕЦ Варна компенсира част от производството на спрения блок в АЕЦ Козлодуй

385
ТЕЦ Варна компенсира част от производството на спрения блок в АЕЦ Козлодуй

ТЕЦ Варна компенсира част от производството на спрения блок в АЕЦ Козлодуй. Това съобщиха на БТА от централата във Варна. Централата работи през последните дни с 4 - 5 блока, което представлява 840 - 1050 МВт.

Варненската централа е включила в енергийната система на страната допълнително три блока от по 210 MВт след спирането на пети блок на АЕЦ Козлодуй от началото на септември 2007 г. По този начин варненската електроцентрала компенсира значителна част от производството на спрения енергоблок и осигури резервни мощности за покриване на нуждите на българския пазар и за гарантиране на енергийния баланс на страната.

Допълнително включените от ТЕЦ Варна блокове са част от мощностите на централата, предназначени за студен резерв.

"Производството на ТЕЦ Варна е от изключителна важност за предотвратяването на енергиен недостиг в страната в случай на аварии на базови мощности или голяма консумация на електроенергия", е заявил Ян Вавера, председател на Съвета на директорите на дружеството.

ТЕЦ Варна има шест блока с обща инсталирана мощност от 1260 MВт, като три от тях са предназначени за студен резерв. Те се използват по искане на НЕК и се активират в случай на недостиг на електроенергия в системата.

Част от студения резерв на централата е бил активиран по искане на НЕК и през юли 2007 г., когато поради горещото време консумацията на електрическа енергия се оказа по-висока от обичайното.

Към момента ТЕЦ "Варна" е в добро техническо състояние и има възможност да работи на пълна мощност. Плановите ремонти за 2007 г. са приключили на 31 юли, с месец по-рано от 2006 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg