ТЕЦ Варна произведе 2 311 гвтч енергия от началото на годината

429
ТЕЦ Варна осигури общо 2 311 ГВтч електрическа енергия за енергийната система на България от януари до 18 септември 2007 г. Централата отчете ръст от 104 ГВтч на производството, в сравнение със същия период на миналата година вследствие на по-голямото натоварване на мощностите през горещите летни месеци.

Само през юли и август 2007 г. ТЕЦ Варна произведе 914 ГВтч електроенергия, с близо 90% повече, отколкото през същите месеци на 2006 г. Поради повишената консумация на електроенергия през лятото електроцентралата активира допълнително част от мощностите си, определени за студен резерв.

Освен това, след спирането на пети блок на АЕЦ Козлодуй поради повреда в началото на септември 2007 г., ТЕЦ Варна включи в енергийната система на България допълнително още три блока и в продължение на пет денонощия работи с общо пет блока. По този начин електроцентралата компенсира значителна част от производството на спрения енергоблок на атомната централа.

През първите шест месеца на тази година цялата CEZ Group достигна най-високото си производство, реализирано в рамките на половин година, като осигури 36 066 ГВтч електроенергия за периода. Това е с 13.2% повече отколкото от януари до юни 2006 г. Най-голям дял от общото производство на електроенергия в рамките на групата - 64% - се пада на въглищните централи, между които е и ТЕЦ Варна.

В момента ТЕЦ Варна е в добро техническо състояние и има възможност да работи на пълна мощност. Плановите ремонти за 2007 г. приключиха на 31 юли, с месец по-рано отколкото през миналата година. Към 18 септември 2007 г. централата имаше на склад
321 000 тона въглища, достатъчни за производството на електроенергия в продължение на 40 денонощия, в случай че работят 4 блока. Договорени са и бъдещи доставки, които ще гарантират работата на мощностите през зимния сезон на 2007/2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg