Токът за промишлеността поскъпва най-малко с 30%

581
Токът за промишлеността поскъпва най-малко с 30%

Минималният ръст на цената на електроенергията за клиентите високо напрежение ще е 30%. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Той представи пред комисията по енергетика към парламента финансовия отчет на компанията за 2007 г.

НЕК не е поискала увеличение на цените, то се налага единствено поради увеличение на цената на електроенергията от производствените централи, коментира Папазян. Той посочи, че този път Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) коректно е прехвърлила разходите към крайния потребител, така че НЕК няма да търпи загуби, ако се приеме увеличението на продажната цена за нея да е 25.4%.

Битовите потребители ще трябва да платят повишението на цените, както и присъединените към преносната мрежа клиенти на електричество високо напрежение, каза Папазян. Ние предлагаме скокът на цените при клиентите високо напрежение да не е толкова висок, а да се разпредели равномерно към крайния снабдител, електроразпределителните дружества и към клиентите високо напрежение, добави директорът на НЕК.

Според Мардик Папазян тенденцията цените на електроенергията да нарастват е нормална заради поскъпването на всички горива. Горивната компонента в термичните централи е много висока и няма как това поскъпване да не се отрази, каза той, цитиран от бТВ.

Печалбата на НЕК за 2007 г. е 42.479 млн. лв. , което е със 17.617 млн. лв. по-малко от печалбата за 2006 г., отчете пред парламентарната комисия Лилия Иванова, директор "Управление" в НЕК. Компанията е на загуба от основната си дейност - продажбата и преноса на електричество, защото с 6.3% е нараснало потреблението на крайните снабдители, което НЕК компенсира със собствени средства, сочи финансовият доклад.

Компанията продава със загуба от 10.62 лв. на мегаватчас, каза Иванова. Тя добави, че НЕК е компенсирала това с продажба на материални активи, между които оборудване от АЕЦ Белене.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg