Топ-мениджърите в България са по-скоро оптимисти за 2011

849
Топ-мениджърите в България са по-скоро оптимисти за 2011

Близо половината от топ мениджърите в България предвиждат, че през следващата година икономиката ще продължи да се възстановява, показа проучване на консултантската компания Стантън Чейс България сред управляващите големи български и международни компании в страната от всички сектори на икономиката.

Резултатите показват още, че 31% очакват стагнация, 15% смятат, че кризата ще се задълбочи, а 10% се въздържат от каквито и да било прогнози.

Според данни от проучването, съществен приоритет за бизнеса продължава да бъде поддържането на стабилен паричен поток, развиването на бизнеса, както и на ключовите мениджърски и бизнес компетенции на служителите.

Половината от запитаните са посочили, че събиранията на вземанията и преструктурирането на бизнеса в отговор на съществуващата икономическа обстановка също са от ключово значение за компаниите.

Интересно е, че повече от половината управляващи споделят, че не е имало какво да им подскаже за настъпващата криза и същевременно 72% смятат, че са успели да намерят най-правилните решения за компаниите си при променените обстоятелства.

Тази година мениджърите продължават да са най-мотивирани, когато им се предоставят възможности за взимане на самостоятелни бизнес решения и им се гласува по-голямо доверие. Това, което се отразява отрицателно на мотивацията им, е прилагането на стратегии, налагани от централите в чужбина, без те да бъдат съобразени с локалните специфики. Друг демотивиращ фактор са все още ограничените бизнес възможности поради кризата.

Повече от половината участници в проучването смятат, че ако сменят сектора, ще имат по-големи перспективи за развитие. Същевременно не са малко и тези, които са по-консервативно настроени към промяна, вероятно в очакване на по-добри времена.

В направеното проучване са се включили 150 управляващи на ниво президент, изпълнителен директор, мениджър за България, управител и т.н. Преобладават участници от сферата на бързооборотните стоки (26%), технологии (15%), финансови услуги и фармацевтична индустрия (по 11%).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg