Трайков: България има нужда от нова енергийна стратегия

1018
Трайков: България има нужда от нова енергийна стратегия

Новият министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви заместниците си. Това са: Мая Христова с ресор енергетика, Евгени Ангелов с ресор икономика и Иво Маринов ще отговаря за туризма, предаде БГНЕС.

Цените на парното в София могат да тръгнат на горе, каза Трайков преди да представи приоритетите си.

60 млн. лв. са допълнителните загуби на Топлофикация -София заяви той, което било следствие от предишното решение Петър Димитров да замрази цените на електроенергията. Всичко това поставя под въпрос шансовете за оцеляване на дружеството, въпреки, че сега една от целите е да се подобри събираемостта на сметките.

В дългосрочен план съществуват два варианта за Топлофикация - София. Ще се търси или ангажиране със стратегически инвеститор или дружеството ще се върне към Софийска община.

За АЕЦ „ Белене" позицията на икономическия министър е, че на първо време трябва да получат най-точен информиран анализ. Ако проектът и строителството ще струват около 10 млрд. евро, запита той, какви биха били другите разходи и дали ще има пазар за енергията на тази мощност.

Според него 400-те млн. евро похарчени до сега за централата са твърде крупна сума, а резултат няма. Той смята, че предвидените неустойки в договорите са трудни за оразмеряване на този етап и още следващата седмица с премиера Бойко Борисов ще имат срещата представители на RWE , за да чуят и тяхното мнение. Финансовия ангажимент на България за „Набуко" не е толкова страшен според него, а за Южен Поток проблемът е в технологичното проучване.

Моментът за приватизацията на Булгартабак е изпуснат, но ако се действа бързо и в кратки срокове, процедурата може да продължи, заяви министърът. Възможно е да се пристъпи към търг с явно наддаване с неотменимото условие да се осигури изкупуването на тютюна. За бъдещето на "Българския енергиен холдинг" Трайков каза, че то зависи от резултатите от одитите и проверките на всички нива там. Всяка идея, която води до влизане на повече средства в държавния бюджет подчерта министъра. Така, че идеята за листването на холдинга на борсата е стъпка в тази посока.

Тежко е състоянието по ОП „Конкурентноспособност" и след негов разговор с Карстен Расмусен от Генерална дирекция "Регионална политика" е станало ясно, че имаме сериозни проблеми тук констатирани от Европейската комисия. От предвидените над 1 млрд. евро за България за периода 2007-2013, до сега сме усвоили едва около три процента. От инспектората към министерството са сигнализирали бившия министър за корупционни практики, но той не е взел мерки. Трайчо Трайков заяви, че на България е крайно необходима нова енергийна стратегия, която ще бъде готова до октомври месец, за да бъде приета след това от Народното събрание.

Основна цел на министерството е на първо време съкращаване на разходите. Възможно е да бъдат икономисани 8 млн. лв. в останалите 6 месеца до края на годината. Драстично ще се съкратят разходите за политическия кабинет. Намалението там ще бъде с 53 %, което предвижда намаляване на състава от 24 на 11 души при новата структура.

На въпрос каква е позицията му за „Кремиковци" той заяви, че то е изцяло частно дружество и правилният подход е дистанциране на държавата от проблема с него. За туризма новият министър бе лаконичен - до сега той е следвал неустойчив модел на развитие, но съществува огромен потенциал в развитието на алтернативния туризъм.

Видео материал от срещата може да видите тук.

Снимка: БГНЕСФото

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Емил Коцев
# 0
13:08 | 3 August 2009
Още следващата седмица премиерът и новия министър очевидно ще претърпят разочарование.Естествено е че германциет няма да се съгласят да следват сляпо задокеанските съвети за торпилиране на всички руски проекти в България, по простата приична че си гледат европейските интереси и така могат да помогнат и на нас.ДайБог!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg