Трайков обясни как убедил премиера за акциза за метана

740
Трайков обясни как убедил премиера за акциза за метана

"Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт". Така министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков коментира с колко ще се намалят приходите в бюджета, ако не се вдигне акцизът на метана и природния газ.

Трайков още вчера сутринта е разговарял с премиера Бойко Борисов за това дали е необходимо увеличение на акциза. "Природният газ в България е важен за топлофикациите и директно е свързан с развитието на топлофикационния сектор, важен е за битовата газификация и за предприятията, които го използват за суровина и за транспортният сектор. Аз смятам, че в този момент не беше редно да слагаме акциз и следва да го отлагаме възможно най-дълго", заяви категорично Трайков.

Запитан дали отлагането на увеличението на акцизите няма да доведе до шоково поскъпване на природния газ и метана за в бъдеще, Трайков обясни, че "това няма да е шоково, защото акцизът винаги ще бъде с един размер и дали ще го въведем сега или след 2-3 години, въздействието винаги ще е едно и също"

Министърът коментира и възможностите за диверсифицирането на доставките на природния газ. "Има две условия, за да можем физически да взимаме природен газ от други доставчици, основно от Каспийския регион - транзитно споразумение между Турция и Азербайджан и изграждането на разклонението на газопровода Турция - Гърция - Италия. Така наречената "гръцка връзка" трябва по пътна карта да е готова през 2014 година, но аз съм прегледал сроковете и съм получил ангажимента на гръцката и италианската компания, които участват в този проект, че той може да бъде приключен още през 2013 година.

Надяваме се, че разговорите между Азербайджан и Турция ще приключат с успех. За нас това е важно, защото ние бихме искали да купуваме газ от доставчиците, който да минава транзит през Турция и да идва в България. Ние имаме много добри отношения с Азербайджан и предварителна договорка за доставка на природен газ. Необходимо е само да имаме транзитно споразумение", обясни той.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg