Трайков: Цената на газа не е достатъчно свалена

833
Трайков: Цената на газа не е достатъчно свалена

Искаме цените да са значително по-ниски, направихме първата стъпка по подобряването на някои условия по действащите договори, които влизайки в сила от 1 юли реално ще оставят 10 млн. лева повече в "Булгаргаз" на тримесечие. Това каза пред Дарик радио министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Би могла тази разлика по някакъв начин да бъде отразена в цените. Това ще е малко намаление. Би могла да служи като буфер за "Булгаргаз", който има нужда от ликвидност, допълни Трайков. Тези суми могат да варират от тримесечие на тримесечие в зависимост от употребяваните количества.

В дългосрочен план трябва да продължим разговора, като той ще се основава освен на технически сравнения с цени на други пазари и със специфичното положение на България, допълни Трайков.

Едната насока е по новите договори, другата е за съществуващите договори. За първата стъпка "Газпром" и "Булгаргаз" снощи подписаха протокол, че ще се внесат промени в анексите от 2006 година. За втората стъпка продължават разговорите. След изтичането на сегашните договори до 30 юни 2011 г. трябва да бъда подписани новите договори.

По "Южен поток" разглеждахме въпросите в комплекс и се получи много добре, уточни Трайков. Тръбата ще влиза близо до Варна, излиза по западно направление в Северна България. Времевият хоризонт при Пътната карта се занимава с това как ще се проведе предпроектното проучване и как ще се създаде компанията, която ще вземе решение за началото на инвестиционния процес.

Собственикът на тръбата в България това ще е компанията, която ще се създаде между България и Русия - 50 на 50, ще бъдем с равни дялове. До края на февруари трябва да се вземе решение или най-късно до март за създаване на компанията, каза Трайков. Фирмата има инструменти на проектно финансиране, които са на нейно разположение. Пътната карта приключва с началото на етапа на разработка на проектната документация, която ще се извършва от компанията и срокът за това е 30 април.

През 2015 година би могло да тече газ вече по Южен поток. Тази дата е съгласувана с Русия, тъй като те имат по този проект целия поглед върху това как ще се развият нещата във всички страни, които участват. При "Южен поток" всяка страна има участие само в газопровод на нейна територия, докато в НАБУКО имаме 16% от целия НАБУКО. Цената на газа не е достатъчно свалена според мен, заяви Трайков.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg