Цената на газа може да се понижи

641
Цената на газа може да се понижи

Продължава тенденцията на намаляване на цените на петрола на световните пазари и ако тя продължи мисля, че всички ще отдъхнем за цената на природния газ и ще имаме възможност да я запазим или дори да намалим, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Председателят на държавния регулатор обясни и че новите указания за определяне на цената на природния газ, които се очаква ДКЕВР да разгледа и приеме на 30 август, също ще допринесат за понижаването на цената на синьото гориво за последното тримесечие. "Върви се към възможно най-ниски разходи при купуването на валута като няма формално да се отчита периодът, в който се взима стойността на валутата, а ще се отчитат и допълнителни фактори като деня, в който е обмяната", коментира Семерджиев.

Целта на новите указания за надвзетия и недовзетия приход е да се внесе пълна яснота как ще се определя големината на тези приходи. Той обясни, че наредбата дава право на комисията да реши в кой момент и в какъв обем да признае надвзет и неодвзет приход на обществения доставчик. Това, обаче, ще се прави по целесъобразност, за да не бъдат нарушени нито интересите на потребители, нито тези на "Булгаргаз".

Днес стана ясно и че ДКЕВР вече е започнала събирането на информация по отношение на авариите по Черноморието. Очаква се държавният регулатор да излезе с окончателното си становище в началото на септември месец. Семерджиев коментира, че формално се е изпълнявала инвестиционната програма на НЕК, но трябва да се провери неформалното изпълнение с оглед запазване на целостта на мрежата. Не считам, че това е било най-доброто с оглед целесъобразността на мрежата, заяви той.

Според него трябва да се подобри комуникацията на НЕК и EVN. Председателят на ДКЕВР коментира и тарифата на балансиране, предвидена в новата методика за определяне на цени при дисбаланс на газопреносния оператор. Тази такса няма да се отрази на цената на природния газ и на потребителите. Таксата отразява минималните разходи на оператора към момента, каза Семерджиев.

За в бъдеще тя ще се отрази на търговските дружества, които не спазват договорите си. Всяко дружество има договори за доставка и когато те не се спазват неизправната страна дължи неустойки. Става въпрос за дебаланс повече от 5 %. "През зимния сезон в България на ден вместо по 9,2 млн. куб метра природен газ, постъпва по-малко заради проблеми в украинската система.

Това води до трудности при балансирането на газопреносната система и е проблем на "Булгаргаз", но той се компенсира и от "Булгартрансгаз", обясни Семерджиев. Той заяви, че общественият оператор ще има право да изисква компенсация за неспазване на параметрите в точките на доставка.

Очаква се новата методика да влезе в сила най-рано в началото на следващата година, а дотогава от "Булгартрансгаз" трябва да са изготвили анализ за това какви биха могли да бъдат финансовите последствия на методиката.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg