Цената на най-масовите цигари скача с 55 ст. от Нова година

442
Цената на най-масовите цигари скача с 55 ст. от Нова година

С повишаването от Нова година на акциза на най-масовите цигари, които сега струват два лева, цената им скача и те ще се продават по 2.55лв., съобщиха експерти от Министерство на финансите (МФ) в Боровец. Изчислението е при непроменени други условия, добавиха още те. Марката "Виктори" например, би трябвало да се продава от Нова година за 3.15 лв. при сегашна цена от 2.60 лв.

Увеличават се и акцизите на горивата, като предложението е на МФ и е внесено вече в парламента. Акцизната ставка на керосина, който е 485 лв. на 1000 литра, се уеличава на 535 лв. Акцизът на безоловния бензин от 635 лв. на 685 лв., което ще се отрази на цената на едро с 3.36 процента. Акцизната ставка върху газиола ще скочи от 535 лв. на 600 лв. за 1000 л. и тук цената би се увеличила с 4.3 процента, казаха още експерти от министерството.

Министерство на финансите предлага въвеждането на плосък данък за доходите на физическите лица, но има и някои промени. Например, ведомството предлага да отпаднат данъчните облекчения за деца и за даренията.

От министерството са изчислили, че даренията не трябва да се приспадат от данъчната основа, защото не изпълняват функциите си. Например, в правителствения фонд за подпомагане на деца, са дарили миналата година едва 630 души. А 74 хиляди души са направили дарения на физически лица, което си е укриване на данък, съобщиха експертите.

Предлага се от Нова година едноличните търговци да плащат 15-процентен данък. Това е 10 процента за доходите и 5 процента за дивидент. Доходът за дивидент и за ликвидационни дялове ще бъде 5 процента при сегашна ставка от 7 процента, 7 процента ще бъде и ставката за обратно получени суми по дългосрочни договори и застраховка "Живот". Става въпрос за договори за 15 и повече години застраховка, уточниха от министерството.

Секторът на сивата икономика е все още доста голям, казаха от министерството. Миналата година доходи от 300 лв. са отчели 1.6 милиона души, а доходи над 1500 лв. месечно - 19 хиляди данъкоплатци.

От финансовото министерство предлагат да се запазят нормативно признатите разходи. 40 процента намаляване на данъчната основа ще има за доходите за авторски и лицензионни възнаграждения на артисти и изпълнители, на занаятчии, за продукти от селското стопанство на нерегистрирани производители, за продукти от горско, ловно и водно стопанство и декоративна растителност.

Досега този процес на нормативно признати разходи беше между 60 и 70. От 35 т. г. на 25 процента за следващата се предлагат да падне данъчната основа за доходи от свободни професии и извън трудови правоотношения. 10 процента намаляване на данъчната основа ще има за доходи от управление и контрол, както и за доходи от наем.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg