Цените на едро на хранителните стоки през ноември са продължили да се покачват

463
Цените на едро на хранителните стоки през ноември са продължили да се покачват

През ноември се запазва тенденцията на повишаване на цените на част от основните хранителни стоки, съобщават експерти от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Най-голямо увеличение през този месец спрямо октомври се наблюдава при цената на брашното (11 процента), олиото (5.5 на сто), лещата (6 на сто) и фасула (5 процента). Три процента е увеличението на цената на ориза. Цената на яйцата през ноември остава непроменена спрямо октомври и те се търгуват на цена 18 ст./бр.

Леко понижение е регистрирано при цената на захарта - с 0.6 на сто. Слаба тенденция на намаляване на цената се наблюдава при млечните произведения, където поевтиняването е с 3.3 на сто, при сиренето с 0.4 на сто и при кашкавала. По-ниски са цените през ноември спрямо предходния месец на пилетата - с 2.6 на сто и на кренвиршите - с 2 на сто.

Най-голямо поскъпване през ноември спрямо октомври има при оранжерийните краставици (43 процента) и оранжерийните домати (29 на сто). Зелето поевтинява със 17 процента спрямо октомври, а цената на картофите се понижава с 4.5 на сто.

Сравнителният анализ на цените през ноември 2007 г. и ноември 2006 г. показва, че стоките, предмет на този анализ, са по-скъпи през настоящата година. Само цената на кренвиршите е малко по-ниска спрямо миналата година (2 на сто). Най-голяма промяна спрямо предходната година има при цената на олиото (77 процента) и брашното (63 процента). С около 30-40 на сто по-високи спрямо ноември 2006 г. са цените на млечните произведения.

Същият извод се налага и за средномесечните цени на плодовете и зеленчуците през ноември 2007 г. сравнено с ноември 2006 г. Освен ябълките, чиято цена е без промяна, цените на всички останали плодове и зеленчуци са по-високи през тази година. Най-голямо увеличение е регистрирано при цената на зелето (66 процента), бананите (62 на сто) и лимоните (54 процента). Увеличението на цената на доматите и краставиците е с 8-12 на сто.

Прегледът на движението на цените за последните 5 години показва, че през ноември 2007 г. цените на всички хранителни стоки, млечните произведения, пилетата и яйцата са най-високи, в сравнение със същия месец на предходните години. Най-високи са цените през тази година също на бананите, портокалите, лимоните и доматите. Единствено при краставиците цената за разглеждания период е била по-висока през 2003 г.

Най-високите цени на едро на брашното през ноември са регистрирани във Велико Търново - 1.14 лева за килограм, Благоевград - 1.11 лева за килограм и София - 1.06 лева за килограм, а на най-ниски цени брашното се е търгувало на тържищата в областите Враца и Ямбол – 0.88-0.89 лева за килограм.

Цената на едро на слънчогледовото олио в бутилки от един литър в различните региони се движи в сравнително големи интервали, като най-ниските стойности са регистрирани на тържищата в област Плевен - 2.45 лева и в област Бургас - 2.53 лева, а най-висока е била цената в област Благоевград - 2.85 лева, София - 2.83 лева, Добрич - 2.82 лева и във Варна - 2.81 лева.

Най-висока цена на кашкавал "Витоша" през ноември е регистрирана на тържищата в област Благоевград – 10.01 лева за килограм, а най-ниската цена е била в област Плевен – 8.02 лева
за килограм. Кравето сирене е било най-скъпо отново в Благоевград - 5.13 лева за килограм, а най-ниски цени са регистрирани в Бургас - 4.24 лева за килограм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg