Твърденията, че програма САПАРД е спряла са некоректни, твърдят от МФ

329
Твърденията, че програма САПАРД е спряла са некоректни, твърдят от МФ

Зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски участва в пресконференция, която се проведе в рамките на 14-ото редовно заседание на Мониторинговия комитет за наблюдение по програма САПАРД.

В събитието участваха още зам.-министърът на земеделието и продоволствието инж. Димитър Пейчев, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – Агенция САПАРД инж. Димитър Тадаръков и представители на ЕК.

В началото на своето изказване зам.-министър Ивановски представи финансовото изпълнение на програма САПАРД към 31.01.2008 г. Той заяви, че от началото на програмата до 31.01.2008 г. дирекция „Национален фонд” е получила и одобрила 135 Искания за средства от Агенция САПАРД.

Извършените плащания към тази дата са по 134 Искания за средства, тъй като едно от исканията е получено в края на месец януари 2008г. и съгласно установените процедури е изплатено в началото на месец февруари. Общият размер на плащанията възлизат на 620 млн. лв. публично финансиране, което представлява 317 млн. евро, съгласно заложения валутен курс в анекса на Многогодишното финансово споразумение по програма САПАРД. След приспадането на възстановените суми по регистрирани дългове, които не са били възстановени до втората година от регистрацията им, реално извършените допустими публични разходи по САПАРД, от стартирането на програмата до 31.01.2008г., възлизат на 618 млн. лв. или 316 млн. евро.

От началото на програмата до 31.01.2008г. българската страна е изпратила 32 декларации за разходи и заявки за плащане до ЕК, като декларираните разходи за възстановяване, съответстващи на европейското съфинансиране, възлизат на обща стойност 235 млн. евро – уточни зам.-министър Ивановски. Възстановените до 31.01.2008г. средства от ЕК в резултат на декларирани разходи представляват 226 млн. евро.

Димитър Ивановски заяви още, че необходимата информация за регистрирани нередности е регулярно предоставяна от Националния ръководител на Европейската служба за борба с измамите и Министерството на вътрешните работи на страната, съгласно заложените срокове. Към 31.01.2008г. са регистрирани дългове по 73 проекта. По 21 от тях дължимите суми – главница и натрупана лихва са погасени изцяло, а по два е налице частично погасяване. Общият размер на регистрирания дълг за възстановяване, включително лихвата, възлиза на 22 млн. лева. Общо възстановените суми по регистрирани дългове (главница и лихва) са в размер на 1.2 млн. лева.

Съгласно разпоредбите на Многогодишното финансово споразумение по програма САПАРД, е извършено отписване на втората година след регистрацията на 10 дълга по САПАРД – допълни зам.-министърът на финансите. Чрез това отписване е погасено задължението към ЕК по отношение на съответния невъзстановен дълг. След този момент сумите на регистрирания дълг са дължими изцяло към националния бюджет. Процедурите по събиране вземането по този дълг продължават в съответствие с националното законодателство.

Ивановски отбеляза, че по време на сутрешното заседание на Комитета е била дискутирана и информация относно писмата, които миналата седмица директорът на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” Жан-Люк Демарти е изпратил на него и до зам.-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев.

Зам.-финансовият министър отбеляза, че в изпратеното до него писмо се изисква да се забавят исканията за плащания от Брюксел по мярка 1.2 на програма САПАРД, докато не бъдат изяснени допълнителни обстоятелства по провеждани разследвания от ОЛАФ и българските служби. Димитър Ивановски поясни, че това на практика означава, че твърденията, че програма САПАРД е спряла са некоректни. Той отбеляза, че българските власти ще положат необходимите усилия както да защитят интересите на европейските данъкоплатци, така и да защитят интересите на българските бенефициенти.

Представителят на ЕК - Кай Мортенсен, който е началник на отдел “Предприсъединителна помощ” в Генерална дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” обясни, че спирането на плащанията по мярката е превантивен ход, докато тече разследването на ОЛАФ. Според него ЕК очаква ръководните органи по САПАРД у нас да изпратят писмо до Брюксел, в което да потвърдят ангажиментите си, както и това, че програмата се прилага стриктно спрямо европейското законодателство.

Още по темата:

Яне Янев поиска оставката на зам.-аграрния министър заради източването по САПАРД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg