Удължава се срокът за погасяване на заема от ББР за ДФ „Земеделие”

976
Удължава се срокът за погасяване на заема от ББР за ДФ „Земеделие”

Министерският съвет одобри проект на Допълнително споразумение №1 към договора за държавен заем между Правителството на Република България и „Българска банка за развитие” АД, за предоставяне на средства на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, за изпълнение на гаранционни схеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г.

Със заема, сключен в края на миналата година, се осигуряват 335 млн. лв. за изпълнение на гаранционни схеми по ПРСР. Предвиждаше се срокът за погасяване на заема да е три месеца от датата на получаването му.

Тъй като Европейската комисия все още не е възстановила средствата на България, с които да се погаси задължението по договора, с анекса се предлага удължаване на срока за издължаване на заема с три месеца.

С подписването на допълнителното споразумение към договора се осигурява финансиране за реализирането на гаранционните схема по ПРСС.

От своя страна, гаранционните схеми ще доведат до подобряване на бизнес средата и по-пълно постигане на целите на програмата, като се увеличи делът на предприятията по смисъла на Закона за малки и средни предприятия, които ще имат достъп до източници за кредитиране.

По този начин ще се постигне и допълнителен ефект, а именно ще се повиши доверието на банковите и кредитни институции към кредитоискателите бенeфициенти в земеделския сектор.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg