Украинска компания налива 1.5 млрд. евро в завод Промет в Бургас

3273
Украинска компания налива 1.5 млрд. евро в завод Промет в Бургас

Най-голямата металургична компания на Украйна обмисля инвестиция от 1.5 млрд. евро в бургаския завод Promet Steel. Новата стратегия на групата „Метинвест", контролирана от Ринат Ахметов, предвижда производство на продукция с по-висока добавена стойност, което ще позволи на компанията да удвои своите печалби.

В тази насока се обмисля реализирането на проект за 1.5 млрд. евро за строителство на мощности за производство на горещовалцувани метали с обем над 5 млн. т годишно. За инвестицията се конкурират две производствени площадки - около Макеевския металургичен завод и българския завод „Промет Стийл" край Дебелт.

“Промет Стийл” е предприятие, специализирано в производството на бетонно желязо, като за суровина се внасят заготовки от Украйна. На практика, Ринат Ахмедов притежава предприятието, след като в края на миналата година „Метинвест” започна сливане с мажоритарния му собственик - „Смарт – холдинг" на Вадим Новинский. В корпоративния сайт на “Метинвест” се посочва, че процедурата по сливане е пред финал.

Поради тази причина Ринат Ахметов се смяташе за най-сериозния кандидат-купувач на „Кремиковци”. Така той нямаше да захранва “Промит Стийл” със суровина от Украйна, а от България. Поради неизвестни причини обаче той се отказа от металургичния гигант.

Относно потенциалната инвестиция в бургаския завод Promet Steel генералният директор на украинската компания казва: „Предвид дългия срок на строителството, собствените средства ще ни бъдат достатъчни". В българското металургично предприятие работят 850 души.

Групата „Метинвест" иска да премине изцяло към производство на готова продукция и да се откаже от продажба на полуготова продукция на други компании. За тази цел е предвидена инвестиция от над 15 млрд. долара до 2018 г., като по този начин обемът на произвежданата стомана ще се удвои. Ако заявените проекти, включително и този в България, се осъществят, компанията ще може изцяло да се откаже от продажба на полуготова продукция, посочва БГНЕС.

Сега, освен доставки в своите предприятия в България, Италия и Великобритания, „Метинвест" осигурява полуфабрикати на други компании, които произвеждат от тях готова продукция. Според експерти през миналата година полуготовата продукция е формирала 35% от производството на заводите на компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg