"Уолстрийт Джърнъл": Първанов иска да запази статуквото

531

От години българското правителство обещаваше на Брюксел и на собствените си граждани, че ще се пребори с организираната престъпност и корупцията, пише в. "Уолстрийт Джърнъл". Но доклади на Европейската комисия, които трябва да бъдат оповестени утре, стигат до крайно отрицателни заключения.

Страната има нужда да „прочисти своята администрация и да гарантира, че щедрата помощ, която получава от ЕС, стига до нейните граждани, а не потъва в корумпирани служители, които действат в сътрудничество с организираната престъпност“, се казва в един от докладите. Някои твърдят, че ЕС е допуснал грешка, като е приел България за член миналата година, тъй като сега признава, че не е успял да накара страната да тръгне в правилна посока.

Според части от докладите, които станаха публично достояние, ЕС може да замрази помощи за най-бедния член на съюза, като по този начин ще покаже, че Брюксел все още има достатъчно сила, за да накаже и засрами София. Освен това членството в ЕС укрепи гражданското общество в България, като увеличи натиска от вътре за извършване на реформи.

Евроскептицизмът може да бъде проблем в старите държави членки на ЕС. Но в България и в другите страни в региона ситуацията е друга. Хората тук искат членството в ЕС да помогне на страната да се справи с проблемите си.

Европейската комисия ще проведе заседание утре, за да обсъди заключенията си за съдебната система на България, управлението на еврофондовете и борбата на страната с корупцията и организираната престъпност. Освен това комисията ще обсъди и възможни санкции срещу София. Българското правителство, сектора на услугите, органите, които прилагат законите и съдебната система, са въвлечени в корупция и са обвинени във връзки с подземния свят, се казва в доклада на комисията. В резултата на това Брюксел може да забрани на две български агенции да усвояват средства от еврофондовете и да си вземе помощи за близо 1 милиард евро.

Българският министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова призна, че лявоцентристкото правителство е разделено на два лагера относно заключенията на доклада. Някои министри признават проблемите с корупцията и искат правителството да се бори с тях. Други предпочитат правителството да се бори с Европейската комисия.

В София не е тайна кой иска статуквото да се запази. За съжаление, президентът на страната Георги Първанов попада в този лагер. Той и неговите политически съюзници бяха по-заети да омаловажават проблема, отколкото да се справят с него. Те обвиниха медиите и опозицията, че се държат „истерично“ и непатриотично. Българският премиер Сергей Станишев предупреди Брюксел по-рано тази година, че санкциите срещу неговата страна ще засилят евроскептицизма и екстремистките партии. Евроскептицизмът обаче е висок в тези страни от ЕС, където доверието в националните институции е голямо.

Случаят с България е друг. Съгласно изследване на Евробарометър българите са сред европейските граждани, които имат най-малко доверие в институциите си. 73% от гражданите нямат доверие в правителството, а 79 и 76% нямат доверие на парламента и на съдебната система. Българските граждани са не по-малко критично настроени към корупцията и организираната престъпност от Брюксел. Те виждат в ЕС съюзник. Ето защо критиките към корупцията няма да засилят позициите на евроскептицизма. Обратното е вярно. Много по-вероятно е Брюксел да настрои обикновените граждани против ЕС, ако бъде прекалено мек с правителството.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg