US доклад: Корупцията в България остава ненаказана

366
US доклад: Корупцията в България остава ненаказана

Купуването на гласове на общинските избори, изборният туризъм, корупцията в правителствените структури и липсата на ефективна борба с това явление. Това са част от критичните оценки за България в годишния доклад на Държавният департамент на Съединените щати за човешките права, предаде бТВ.

В доклада се изтъква, че докато през 2007 правителството на България е спазвало правата на своите граждани, има и редица нарушения в различни сфери. Най-много от тях са свързани с полицията и с корупция в структурите на властта.

В доклада се казва още, че корупцията засяга изпълнителната, съдебната и законодателната власт, а законите срещу корупция на държавни служители не се прилагат ефективно и има безнаказаност.

Сред другите изброени нарушения е купуването на общинските избори през октомври 2007 от бизнес кръгове и фигури от организираната престъпност с цел достъп до еврофондовете. В допълнение, имало е "изборен туризъм", главно "внос" на цели автобуси гласоподаватели от Турция, а и от Македония.

Корупцията и организираната престъпност в България са проблем, изтъква се в доклада, но в същото време борбата с тях не засяга достатъчно високи нива, смята Държавният департамент.

Списъкът на останалите нарушения е дълъг: ограничаване на свободата на пресата, дискриминация на малцинствата, неприемливи условия в домовете за сираци и умствено изостанали деца, дори трафик на деца от домове за сираци.

След доклада за наркотиците и финансовите престъпления, в рамките на няколко седмици това е втори доклад на Държавния департамент, който сочи сериозни проблеми в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...