Ускореният ръст на икономиката и овладяване на инфлацията - основни приоритети у нас

680
Ускореният ръст на икономиката и овладяване на инфлацията - основни приоритети у нас

България, която е най-бедната сред страните от Европейския съюз, планира ръст от поне 6% през следващите три години, в стремежа си да догони европейските стандарти и ниска инфлация през следващите три години, сочи обявената правителствена програма.

На този етап средната работна заплата в страната ни възлиза на около 300 долара. Това е една от причините, принудила над 1 млн. българи да търсят работа в чужбина през последните 18 години. Безработицата в страната ни към януари е била в размер на 7% по статистически данни.

През третото тримесечие на миналата година икономиката на страната ни регистрира ръст от 6.7% на годишна база, след като през 2005 година нарасна с 5.5%, сочат още статистическите данни.

За изминалата година се очаква ръстът на Брутния вътрешен продукт да е възлязъл на 6.5% на годишна база.

Програмата включва още наемане на работна ръка от страни като Индия, Филипините и Молдова за справяне с дефицита на работна сила у нас.

Целта на приетата тригодишна правителствена програма е да се намали равнището на инфлацията до 3% през следващата година и до 2.9% през 2009 година.

За сравнение инфлацията в страната ни възлезе на 7.2% на годишна база през януари, като анализатори обясняват повишението й с ценовия шок, след присъединяването ни към ЕС в началото на годината.

Правителството възнамерява да продължи да поддържа бюджетен излишък от 1% през следващите години.

За цялата изминала година бюджетният излишък на страната ни е възлязъл на 3.7% от БВП на страната, което бе четвъртата поредна година с излишък, като част от средствата са били използвани за намаляване на държавния дълг към МВФ и Световната банка.

В същото време правителството възнамерява да продължи с обвързаността на националната ни валута към еврото, като тригодишната програма не включва прогнозни данни за присъединяването към еврозоната. Според министър Пламен Орешарски въвеждането на еврото не е приоритет на този етап.

Строителните компании в страната ни вече усещат остър дефицит на работници, като недостига е между 20% и 40%. Като причина за този дефицит се сочи силната емиграция на работници от страната към страни от ЕС.

Секторът на строителството претърпява силен бум, подобно на другите страни нови членки на ЕС приети през 2004 година и на Румъния, присъединила се към ЕС от първи януари 2007 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg