В България масово оценяват работниците, а не мениджърите

388
В България 60 процента от фирмите извършват масово оценяване на персонала си, но основно се оценяват работниците. Това съобщи днес в курорта Златни пясъци по време на международната конференция "Новите в ЕС: Споделяне на практики по управление на хората" проф. Елизабета Вачкова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че процентът на фирмите в Европа, които извършват оценяване на персонала си също е 60 на сто. В нашата страна обаче 60 процента от фирмите оценяват само работниците. Само 40 на сто от фирмите оценяват и мениджърите, което според Вачкова не е правилно. Тя обясни, че дори всички работници да са перфектно подготвени, при слаб мениджър предприятието не може да постигне успехи.

Нашите фирми са с европейски стандарти и при корпоративните си стратегии, каза професорът. По думите й и у нас, и в ЕС, 70 на сто от организациите имат корпоративни стратегии. Вачкова каза още, че България е държавата с най-висок процент в Европа, инвестиран в обучение като процент от фонд "Работна заплата".

У нас този процент е 6 на сто, докато в САЩ и ЕС той е около 4 пункта. Според нея това показва стремеж и правилна стратегия за управление на човешките ресурси. Вачкова коментира още, че страната ни изостава в стимулирането на екипната работа. По думите й у нас се стимулират на първо място индивидуалните постижения. Освен това в сравнение с ЕС изоставаме в конституирането на звена за управление на човешките ресурси, каза тя. По думите 18-20 процента от фирмите у нас нямат такъв субект.

Професорът поясни, че данните са от международно изследване изследване за управлението на човешките ресурси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg