В България отхвърлиха прогноза на Moody's

795
В България отхвърлиха прогноза на Moody's

Финансови и кредитни експерти прогнозираха продължаване на положителните тенденции на кредитния пазар у нас и макар и бавно, но стабилно движение на лихвите по кредитите по посока на намаляване.

Спад с около 1 процентен пункт на лихвите до края на 2010 г. предвиждат експертите.

От кредитните агенции не очакват заплаха за българската банкова система, независимо от обявената вчера прогноза на Moody's за негативна кредитна перспектива на банковата система на България.

Заместник-финансовият министър Ана Михайлова категорично отрече да има повод за притеснения за банките у нас.

От последните няколко месеца има видимо раздвижване на кредитния пазар, налице е тенденция на намаление на лихвите по кредитите и на лек ръст на отпуснатите кредити, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България.

Процесите на подобрение обаче ще се случват бавно, еуфорията в кредитирането отпреди кризата няма да се върне със същите темпове и ръст, заяви Тошев. Смятам, че няма място за притеснения, но възстановяването на кредитирането и понижението на лихвите ще е бавен и продължителен процес, който ще следва общото икономическо развитие на пазара, коментира кредитният консултант.

В момента е трудно да се каже дали сме тръгнали да излизаме от кризата, през следващите шест месеца тенденцията ще се очертае по-ясно и ще се разбере дали положителните сигнали ще се превърнат в плавно излизане от кризата, каза още Тошев. За съжаление засега бизнесът все още е в тежко положение, има ръст на безработицата, на междуфирмената задлъжнялост, добави той.

Няма опасност банковата система да не може да покрие загубите си от нарастването на лошите кредити, категоричен е експертът. Показателите на банковата система у нас са едни от най-добрите в ЕС. Благодарение на консервативната регулативна политика на БНБ най-тежката част от кризата мина, без да се отрази сериозно на банковата система, коментира анализаторът.

През тази година имахме много активни януари и февруари по отношение на предлагане на нови продукти от страна на банките и намаление на лихвите. Средно лихвите се понижиха с около половин процент, очаквам до края на годината да има още едно намаление в тези рамки и за цялата 2010 г. понижението на лихвите до с около 1 процентен пункт, прогнозира Тихомир Тошев.

Ръстът на лошите кредити е изоставащ индикатор и по него не може да се съди за реалното моментно състояние на банковата система и за това дали излизаме от рецесията, коментира финансовият експерт от "Индъстри Уоч" Красен Йотов. Той допусна, че прогнозата на рейтинговата агенция Moody's е реалистична и пред банките у нас предстоят още проблеми с ръста на лошите кредити, но отрече това да представлява сериозна заплаха за банковата система.

Българската банкова система има натрупани резерви от предходните години и е добре капитализирана, така че може да понесе още доста голям ръст на лошите кредити, посочи експертът. Този процес обаче може да доведе до понижаване на печалбата на банковите институции, а оттам и до свиване на притока на капитал от банките - майки към техните клонове у нас, коментира Йотов.

Именно поради това и процесът на понижение на лихвите по кредитите ще продължи с по-бавни темпове от очакваното, прогнозира той.

Според Красен Йотов не представлява заплаха за българските банки и финансовата криза в съседна Гърция.

Гръцките банки имат достъп до европейско финансиране, могат да емитират и облигации, така че няма да рискуват стабилността на своите клонове в България, изтегляйки свободни средства от тях, смята експертът. БНБ има строги изисквания за капиталова адекватност и за международни транзакции и от тази гледна точка гръцките банки у нас трудно могат да изтеглят големи капитали от България към Гърция, посочи Йотов.

Според него проблемът е по-скоро в това, че гръцката икономика през следващите поне 10 години ще се развива бавно и няма да има финансов ресурс за инвестиране у нас.

Красен Йотов прогнозира спад на лихвите по кредитите с един процентен пункт за 2010 г., но подчерта, че понижението на лихвите ще е обвързано с ръста на лошите кредити.

Според обявената вчера от международната рейтингова агенция Moody's Investor Servise прогноза кредитната перспектива на банковата система на България е негативна, най-вече заради влиянието на рецесията в страната върху качеството на кредитите и печалбите на българските банки.

Заместник-министърът на финансите Ана Михайлова коментира пред журналисти, че от Moody's не говорят за понижение на кредитния рейтинг на страната, а за това, че е възможно гръцките банки, представени в България, да имат затруднения от рода на тези, които изпитват банките-майки в Гърция.

Според Михайлова няма никакви основания за притеснения. Заместник-финансовият министър подчерта, че при посещението си в България мисията на Международния валутен фонд е била помолена да прегледа стабилността на банковата система и становището на МВФ е, че банковата система у нас продължава да бъде стабилна.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg