В "Дружба" и "Студентски" ще бъде наложена временна забрана за строителство

479
В

В столичните райони "Дружба" и "Студентски" ще бъде наложена временна забрана за строителство, съобщи за bTV главният архитект на София Петър Диков. Преди ден кметът на столицата Бойко Борисов наложи такава забрана в район "Младост" заради прекомерното застрояване.

В Студентския град на пръв поглед мирно съжителстват старите общежития и нови лъскави кооперации. Постоянно никнещите строежи обаче се приближават все повече до съществуващите вече сгради, отнемат от зелените площи и правят впечатление дори и на новодошлите.

Според кмета на район Студентски налагането на временна забрана за строителство ще бъде в интерес на всички: "Забраната би трябвало да доведе до едно ясно решение за всички страни. В момента такова решение няма и никой инвеститор, никой собственик на земя не е сигурен какво ще стане с неговата земя, с неговата инвестиция след време".

В Студентски град няма незаконни строежи, казва още кметът на района. В основата на проблема са реституираните имоти. Трябва да се намери начин тези хора, след като бъдат естествено прегледани внимателно реституционните преписки, или да бъдат обезщетени, или да бъдат заменяни за други имоти.

Според Димитър Дилчев е абсурдно връщането на имоти на територията на висши учебни заведения, детски градини и зелени площи, които в района е факт.

"София е работила без план 20 години близо. Ние сега фактически ликвидираме последствията и се опитваме да се справим с последствията от граничещи с лудост закони", коментира от своя страна Бойко Борисов.

Забраните за строителство, които засягат все още незапочнатите обекти, ще бъдат наложени в близките месеци и ще отпаднат след приемането на подробните устройствени планове на районите.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg