Върховният административен съд отмени цените в Лекарствения списък на НЗОК

466
Върховният административен съд отмени цените в Лекарствения списък на НЗОК

Върховният административен съд отмени цените в Лекарствения списък на НЗОК, утвърден на 10 януари 2008 г. Това стана с решение на ВАС №6862 от 06.06.2008г. по делото срещу НЗОК, което беше заведено по жалба на Българския фармацевтичен съюз (БФС) от месец януари тази година.

Жалбата беше подадена от БФС, тъй като ръководството на здравната каса отказа да коригира констатираното драстично несъответствие на цените в лекарствения списък с редица норми от действащото законодателство. Утвърдените от НЗОК крайни цени за лекарствените продукти, заплащани от бюджета на касата, са базирани на надценки за аптеките между 0% и 15%. А приетата през декември 2007 г. нарeдба на Министерския съвет предвижда надценки от 18%, 20% и 22%, в зависимост от ценовата група на лекарствата. На практика, по този начин НЗОК драстично нарушаваше наредбата на МС за надценките, която упорито беше защитавана и прокарана именно от Министерството на здравеопазването.

Според решението на Върховния административен съд, цените в лекарствения списък на НЗОК противоречат не само на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, но и на текстове от Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, НРД – 2006, Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК.

Българският фармацевтичен съюз припомня, че общият правен извод, с който беше сезиран ВАС, е че Указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК са частично незаконосъобразни поради липса на компетентност, нарушение на административно-производствените правила и противоречие с материалноправни разпоредби. Самият факт, че чрез Указания на НЗОК се определят крайни цени за продажби на дребно в аптеките, също противоречи на закона. Директорът на НЗОК няма такива правомощия.

При подобни случаи през 2005 г. касата беше глобена от Комисията за защита на конкуренцията със сумата от 30 000 лв, а през 2008 г. бе санкционирана отново със сумата от 100 000 лв. за неизпълнение на решение и продължаващо нарушение, въпреки че и Върховният административен съд също потвърди, че директорът на НЗОК няма право да определя надценките на аптеките. Цените за продажба от страна на търговци на едро и на дребно на лекарствени продукти се определят с наредба на Министерския съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg