ВАС отмени мълчаливия отказ на министър Чакъров по ДОВОС за златодобивния проект Крумовград

609
ВАС отмени мълчаливия отказ на министър Чакъров по ДОВОС за златодобивния проект Крумовград

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени мълчаливия отказ на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров по Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) за златодобивния проект "Крумовград".

Така на практика петчленният състав потвърждава решението на тричленния състав на ВАС от 13 февруари 2007 г., с което бе отменен мълчаливия отказ на министър Чакъров по ДОВОС за инвестиционното предложение на "Дънди Прешъс Металс" за добив и преработка на златосъдържащи руди от проучвателна площ "Крумовград".

През февруари съдът определи, че с непроизнасянето си в законоустановения срок министърът е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила по Закона за опазване на околната среда. Мълчалив отказ по този закон е недопустим и министърът е длъжен да се произнесе по ДОВОС.

Според съда процедурата е достигнала до фаза на вземане на решение по ДОВОС от компетентния орган - Министерството на околната среда и водите.

"Болкан Минерал енд Майнинг" - дъщерна компания на канадската "Дънди Прешъс Металс", сезира ВАС, след като министърът на околната среда и водите не насрочи заседание на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) за разглеждане на ДОВОС и не се произнесе с решение в законоустановения срок, въпреки че компанията изпълни всички изисквания по процедурата.

След като на 13 февруари 2007 г. тричленен състав на ВАС отмени мълчаливият отказ на министъра, МОСВ подаде касационна жалба срещу решението пред петчленен състав на ВАС.

Инвестиционното предложение на "Дънди" за добив и преработка на златосъдържащи руди от находището "Хан Крум" до Крумовград на стойност 75 милиона щатски долара е на практика блокирано от отказа на министъра на околната среда и водите да насрочи
заседание на ВЕЕС по проекта.

Предвиденият от закона срок изтече на 18 ноември 2005 г. "Дънди Прешъс Металс" внесе в министерството ДОВОС за инвестиционното си предложение през май 2005 г. и направи обществените обсъждания в Крумовград и в с. Звънарка през август същата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg