Въвеждането на плоския данък може да има отрицателни социални и икономически последици

913
Проектът за прилагане на равномерно подоходно облагане в България ще има отрицателни социални и икономически последици. Това каза Ганчо Ганчев - председател на Научния съвет на Института за икономика и международни отношения, в пресклуба на БТА при представянето на проект за фискалната и монетарната политика на България. Проектът разглежда възможностите за алтернативи на бюджетната политика и е разработен от института със съдействието на фондация "Фридрих Еберт".

Ганчо Ганчев добави, че от плоския данък потърпевши са главно хората в дребния и в средния бизнес и това ще доведе единствено до преминаване към сивия сектор. Той посочи, че страни като Грузия, Албания и Румъния въвеждат плоския данък шоково, за да намалят данъчното облагане, но то се оказва негативно. Там, където има положителен ефект, като в Балтийските държави, ставката е много по-висока - около 25 процента, добави Ганчев. Той изрази съмнение, че плоският данък ще увеличи
събираемостта на данъците у нас.

Според авторите на проекта в България следва постепенно да се премине към умерено прогресивна таблица с четири-пет стъпала и горна ставка от минимум 28 процента облагане на доходите на физическите лица.

Една от препоръките в изследването е наред с еврофондовете държавата да инвестира самостоятелно в базовата инфраструктура, както и в развитието на човешкия капитал и други дейности. Според авторите разумен ход е връщането на държавата на вътрешния и на външния капиталов пазар с цел да се привличат инвестиционни ресурси.

България вече няма външен дълг, каза Ганчев и обясни, че ако от дълга се извадят резервите ни, се получава нула. По думите му страната ни се превръща в кредитор на Европейския съюз от тази година. С фискалния излишък не правим нищо, а се превръщаме в кредитор на богатите държави, заяви Ганчев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...