Въвеждането на плоския данък може да има отрицателни социални и икономически последици

874
Проектът за прилагане на равномерно подоходно облагане в България ще има отрицателни социални и икономически последици. Това каза Ганчо Ганчев - председател на Научния съвет на Института за икономика и международни отношения, в пресклуба на БТА при представянето на проект за фискалната и монетарната политика на България. Проектът разглежда възможностите за алтернативи на бюджетната политика и е разработен от института със съдействието на фондация "Фридрих Еберт".

Ганчо Ганчев добави, че от плоския данък потърпевши са главно хората в дребния и в средния бизнес и това ще доведе единствено до преминаване към сивия сектор. Той посочи, че страни като Грузия, Албания и Румъния въвеждат плоския данък шоково, за да намалят данъчното облагане, но то се оказва негативно. Там, където има положителен ефект, като в Балтийските държави, ставката е много по-висока - около 25 процента, добави Ганчев. Той изрази съмнение, че плоският данък ще увеличи
събираемостта на данъците у нас.

Според авторите на проекта в България следва постепенно да се премине към умерено прогресивна таблица с четири-пет стъпала и горна ставка от минимум 28 процента облагане на доходите на физическите лица.

Една от препоръките в изследването е наред с еврофондовете държавата да инвестира самостоятелно в базовата инфраструктура, както и в развитието на човешкия капитал и други дейности. Според авторите разумен ход е връщането на държавата на вътрешния и на външния капиталов пазар с цел да се привличат инвестиционни ресурси.

България вече няма външен дълг, каза Ганчев и обясни, че ако от дълга се извадят резервите ни, се получава нула. По думите му страната ни се превръща в кредитор на Европейския съюз от тази година. С фискалния излишък не правим нищо, а се превръщаме в кредитор на богатите държави, заяви Ганчев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg