Винят ни, че се бавим с проекта Бургас-Александруполис

416
Винят ни, че се бавим с проекта Бургас-Александруполис

Русия, чрез компанията Транснефт, навлезе в активна фаза на работата по проекта Бургас-Александруполис. Това е съобщил на руския президент Владимир Путин президентът на компанията Семьон Вайнщок, цитиран днес от информационния сайт соловей.орг.

"Добре си сътрудничим с гръцката страна и наблюдаваме известно забавяне от българска страна. На Петербургския форум се срещнахме с министри както от гръцка, така и от българска страна. Ако към гръцката страна няма претенции - те вече са номинирали компании, компаниите участват в преговорите, то българската страна до момента не е определила кой ще ги представлява в този проект.

Срещнахме се с министъра, с господин Гагаузов (Асен Гагаузов министър на регионалното развитие и благоустройството на България), и се надявам тази среща да доведе до ускоряване на работата от българска страна", заявил Вайнщок, цитиран от БТА.

В момента Транснефт, Роснефт и Газпромнефт са организирали консорциум и са подготвили целия пакет документи за учредяването на международна компания. Веднага след срещата си с шефа на Транснефт Путин е подписал федерален закон "за ратифициране на споразумението между правителството на Русия, правителството на България и гръцкото правителство за сътрудничество при строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис", припомня руският сайт.

Целта на споразумението е да се определят насоките за сътрудничество на страните при строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис, с първоначална пропускателна способност 35 млн. тона петрол годишно и възможност за увеличаването й до 50 млн. тона петрол годишно.

Според втората клауза на споразумението страните оказват съдействие за създаването на международна проектна компания, която ще бъде собственик на петролопроввода и се учредява от субектите домакини, имащи следните дялове в уставния капитал на новата компания - 51 процента за руския участник - дружеството с ограничена отговорност Тръбопроводен консорциум Бургас-Александруполис, 24,5 процента - за българския участник - акционерно дружество Проектна компания Бургас-Александруполис - БГ и 24,5 процента - за гръцките участници - съвместно предприятие ХЕЛПЕ С.А. - ТРАКИ С.А. с 23,5 процента и гръцката държава с 1 процент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg