Високи технологии при антитероризма показват на изложбата “Хемус 2008”

540
Високи технологии при антитероризма показват на изложбата “Хемус 2008”

Най-модерните методи и техника, използвани в борбата срещу тероризма, ще бъдат обсъждани на конференция в рамките на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус". Нейното осмо издание ще се проведе от 28 до 31 май в панаирния комплекс в Пловдив.

Високите технологии ще са акцентът на „Хемус 2008", защото те са основа за коопериране на наши фирми от военната индустрия със стабилни партньори. Това заяви заместник-министърът на отбраната Симеон Николов при презентацията на изложбата, която се състоя на 31 март вечерта в Централния военен клуб в София. На нея присъстваха представители на организационния комитет, чийто председател е министърът на отбраната Веселин Близнаков, на Генералния щаб на Българската армия, на министерствата на финансите, на икономиката, на вътрешните и на външните работи, военни аташета от чуждестранните посолства, бизнесмени и експерти.

„Българските производители имат високотехнологични продукти и разработки на световно ниво. Някои от техните изделия са уникални в световен мащаб", коментира Симеон Николов. Като пример той посочи така наречената „тъмна мина", която е трудно откриваема със средствата, с които разполагат инженерните войски, и не се взривява от фалшиви сигнали.

В международната научна дискусия със свои разработки за приложението на върховите технологии в борбата с тероризма ще участват представители на НАТО, на държави членки на Алианса, на министерството на отбраната, на Генералния щаб, на фирми от военната индустрия. Конференцията „Изследвания и технологии за отбраната и въоръжените сили" ще се проведе за четвърти път.

На „Хемус 2008" наши и чуждестранни компании ще покажат екипировка за различните типове войски, антитерористично оборудване, облекло и снаряжение за войника на бъдещето. Демонстрационни стрелби ще има на полигона в Змеево. Очакваме участието и нивото на представяне да надхвърлят постиженията на „Хемус 2006", заяви по време на презентацията проф. Боян Петков, председател на фондация „Хемус'95", която е съорганизатор на проявата. Тя ще има съществен принос за осъществяване на нови идеи за съвместна дейност между научните звена и бизнеса, за сътрудничество във военната област, смята проф. Петков.

Усилията на Европейската агенция по отбрана са насочени към по-тясна интеграция на новите и стари държави членки, а изложбата „Хемус" ще помогне на този процес, подчерта заместник-министър Симеон Николов. „Значимостта на Международната изложба за отбранителна техника се определя от представянето на една тема с изключителна важност каквато е сигурността на България и на Балканите. Съществен фактор за стабилността са и бизнес контактите, общите проекти между български и чуждестранни компании, а на „Хемус 2008" очакваме да стартират много такива инициативи в областта на отбранителната индустрия", каза Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е домакин на проявата.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg