Влагаме над 2 млрд. евро във ВиК-сектора през следващите години

365
Влагаме над 2 млрд. евро във ВиК-сектора през следващите години

„Русе ще ползва една от най-модерните инфраструктури във ВиК – сектора. Интегрираният воден проект за Русе е първият в България, който ползва безвъзмездна помощ от ЕС за подобряване енергийната ефективност на водоснабдителна фирма.” Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов при откриването на обновените помпени станции във ВиК-Русе.

Реализацията на този компонент от мащабния интегриран проект ще доведе до намаляване на времето за прекъсване на водоподаването, подобряване на нивото на услугата и намаляване на разходите за водоподаване,съобщават от пресцентъра на министерството.

Най-важният очакван ефект е подобряване на енергийната ефективност на дружеството и спестяване на 2 400 хил. kWh електрическа енергия годишно или 150 000 евро годишно. Намаляване на броя на отказите на помпените агрегати, намаляване на разходите за ремонт и поддръжка на оборудването, на разходите за ел.енергия и на вредните емисии в атмосферата са другите ползи от обновяването на помпените станции във ВиК – Русе.

Договорът за доставки е на стойност 1 119 928.42 евро. Изпълнител е WILO AG (Германия).

Интегрираният воден проект за Русе се финансира по Програма ИСПА на Европейския съюз. Стойността на проекта по Финансов меморандум е 46.8 млн. евро, от които 75 % грант от ИСПА, 17 % - съфинасиране чрез договор за заем на стойност 8 млн. евро между ЕБВР и ВиК – Русе и 8 %, осигурени от държавния бюджет. Осигурено е и допълнително национално финансиране на стойност 10.937 млн. евро, с което общата стойност на Интегрирания воден проект за Русе е 57.737 млн. евро. Проектът трябва да бъде завършен до края на 2010 г.

Инвестициите във ВиК – сектора през последните 3 години са 40 пъти повече от преди, каза още министър Гагаузов днес в Русе. Той добави, че през следващите години в сектора ще бъдат вложени над 2 млрд. евро по европейски програми. Със заем от Световната банка на стойност 100 млн. евро ще бъдат изградени шест язовира за питейни води и шест помпени станции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg