Водният заем на София от ИСПА с национално значение

904
Водният заем на София от ИСПА   с национално значение

Шестте колектора, двете пречиствателни станции и рехабилитацията на Рилския водопровод ще бъдат обявени за обекти с национално значение, съобщи за БТА заместник-кметът по  строителство на Столичната община Ирина Савина. Деветте обекта са включени във "водния заем" на Столичната община, който се финансира с 58.5 млн евро от програма ИСПА на ЕС. Савина посочи, че няма проблеми с финансирането по програмата.

Парите по ИСПА са предназначени за строителството на десен Перловски колектор, десен Владайски колектор, ляв Владайски колектор, дубльор на левия Владайски колектор, колектор "Банкя" и десен Слатински колектор. С част от сумата ще бъде извършена
рехабилитация на Рилския водопровод, реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води "Кубратово" и строителство на пречиствателната станция за питейни води "кантон Мала Църква".

Проблемите, които се появиха при осъществяването на проекта, вече са преодолени, каза Савина. Те бяха в две насоки - обжалването на отчуждителните процедури и предподписването на договора със "Софийска вода" с Второто допълнително споразумение
към договора, уточни тя. В момента има две неприключили дела по обжалването на отчуждителните процедури за десния Перловски колектор.

Преодолени са и проблемите, свързани с купуването на имота в местността "кантон Мала Църква". Парцелът се намира в община Самоков и е публична общинска собственост. Повече от една година са водени преговори между Столичната община и община Самоков запокупката на терена, като преди месец Общинският съвет в Самоков е взел решение за обявяването на продажбата чрез конкурс.

Влезлият в сила междувременно нов Закон за общинската собственост урежда "пряко договаряне" за придобиването на имоти между две общини. До края на месеца се очаква становището на Самоковския общински съвет, а Столичният общински съвет вече гласува решение за воденето на преговори за придобиването на имота.

Обявяването на обектите за обекти с "национално значение" ще улесни строителството, тъй като само за изграждането на левия Владайски колектор има 99 отчуждителни процедури, а от обекта зависи канализацията за кв. "Орландовци", посочи Савина.

Подаденото писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за определянето му като обект с национално значение предстои да бъде разгледано на заседание на Министерския съвет.

Изготвя се тръжната документация за конкурси за реконструкцията на пречиствателната станция "Кубратово" и строителството на пречиствателната станция в кантона Мала Църква. Конкурсите ще се осъществяват по метода на пълния инженеринг - проектиране и строителство и ще бъдат обявени от МОСВ, което е водещата страна по проекта.

Столичната община е изпратила искане до Столичния общински приватизационен фонд за осигуряването на средства за корекция на река Владайска, каза Савина. Корекцията е важна за строителството на левия Владайски колектор. Необходимата сума е девет милиона лева.

В момента Столичната община изготвя комплексни доклади за съответствие на обектите "Десен Слатински колектор" и на "Десен Перловски колектор".

Източник:БТА


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg