Voest Alpine проучва възможностите за инвестиране на 5 млрд. евро

404
Voest Alpine проучва възможностите за инвестиране на 5 млрд. евро

Министър-председателят Сергей Станишев се срещна с мениджмънта на компанията „Voest Alpine”. Австрийският концерн е един от най-големите производители и преработватели на стомана в света, отговарящ на световните стандарти за качество и опазване на околната среда. В разговорите участваха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, неговият заместник Явор Куюмджиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев и посланикът на Австрия д-р Клаус Фабиян.

Гостите представиха пред премиера инвестиционната програма на компанията и заявиха, че вниманието им е насочено към динамично развиващия се Черноморски регион. Поради това те проучват възможностите за изграждане на нова производствена база у нас и очакват подкрепа от държавата.

Проектът предвижда комбинатът да бъде като този в гр. Линц, Горна Австрия, където е и седалището на концерна. Инвестиционната програма на „Voest Alpine” е за минимум 5 млрд. евро. При реализирането й ще бъдат разкрити около 25 хил. работни места. Голяма част от продукцията ще бъде за износ за страните от региона и ЕС.

Министър-председателят Сергей Станишев изтъкна, че това, което страната ни може да предложи за реализирането на такъв мащабен и екологосъобразен проект в стоманодобивното и преработвателното производство е близостта до пристанищата, достъпът до трансевропейската железопътна мрежа, отличната данъчна среда и добре обучената и квалифицирана работна ръка.

За периода 1992-2006 г. австрийските инвестиции са 3.454 млрд. долара, което е 17 на сто от всички преки чужди вложения. България става все по-стратегическо място за австрийската икономика, сочи доклад на Австрийската национална банка. Австрийските финансови инвестиции заемат 26% от пазарния дял в банковия сектор в страната. Капиталовложения има в почти всички сектори от икономиката ни – енергоразпределение, телекомуникации, финанси, търговия и др.

Премиерът посочи, че през първата година от членството ни в Европейския съюз са реализирани рекордни чужди инвестиции. Към края на октомври м. г. те са 4.67 млрд. евро, а през 2006 г. са били 4.364 млрд. евро.

България и Австрия са и важни търговски партньори. Стокообменът през 2006 г. е 770.9 млн. долара, което е ръст от 24.3% спрямо предходната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg