Всеки хляб под 90 ст. съмнителен

359
Всеки хляб под 90 ст. съмнителен

Всеки хляб от 700 грама, тип “Добруджа”, който има производствена цена по-ниска от 80 стотинки и продажна – под 90 ст., е произведен от фирми, работещи в сферата на сивата икономика. Това заявиха от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ).

Според тях максимално допустимата производствена цена на хляба е 1 лв., а търговската надценка - между 10 и 20%. За съжаление, през последните няколко години бяхме притиснати от изискването на ЕС за въвеждане на системи за безопасно производство и 10% от фирмите в бранша престанаха да работят, заяви Димитър Людиев, председател на ФХСБ.

През последната година обаче хлебопроизводителите са били изненадани от втори натиск – цената на брашното, която от 300 лв. за тон скочи на 800 лв. Това е довело до оттегляне от пазара на още 30% от фирмите.

В увеличението на цените от 25 стотинки средно, което сега наблюдаваме, е включен само ръстът на цената на брашното, но не и увеличението на цената на тока, дизела, работните заплати, обясни Людиев. Според него реалната цена на хляба в търговската мрежа е около и над 1 лев. Това гарантира добро качество на продукта, платени данъци на фирмата- производител и осигуровки на работниците.

В Германия най-евтиният хляб е 1.1 евро, а заплатите на хлебопроизводителите са 2-3000 евро, посочи Людиев. В Македония заплатите са 800 евро, в Сърбия – 1000 евро. Много от нашите работници си търсят работа в Европейския съюз. А ние трябва да обучаваме и наемаме работници от Китай и Молдова, каза Людиев.

Скоро ще трябва да минем на ориз, пошегува се председателят на федерацията.

По груби изчисления около 50% от фирмите в бранша са принудени да работят в сивия сектор, като започват да крият данъците си, не плащат осигуровки на работниците си. Във федерацията членуват 600 фирми, а общо в страната те са около 4500.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg