Всеки пети младеж без работа

1610
Всеки пети младеж без работа

Безработицата засяга 19.8% от младежите до 29-годишна възраст в България. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов, който подписа споразумение с министерството на образованието за намаляване на младежката безработица.

Двете ведомства ще обменят информация за завършващите, както и за тези, които отпадат от училище, за да бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията или по заетостта, съобщи bTV.

Същевременно трудовите посредници ще информират образователното министерство какви кадри търсят фирмите, за да може приемът в професионалните гимназии и университетите да се съобрази с нуждите на трудовия пазар и бизнеса.

Целта е ученици и студенти, които отиват на пазара на труда, бързо да намират работа или да получават допълнителна квалификация.

За първите пет месеца от началото на 2012 г. работа са започнали 12 000 млади хора, които са до 29-годишна възраст, каза Тотю Младенов. Агенцията по заетостта и бюрата по труда са помогнали на 7600 от тези младежи, а 4400 сами са си намерили работа.

Заявките от частния бизнес за стажуване на млади хора до 29 години са 5048, а заявките за стажове от младите хора са 4500, обяви министър Младенов.

Само за една седмица 100 фирми са се регистрирали за участие в европейския проект за ученическите и студентските стажове и практики, който се ръководи от Министерството на образованието, младежта и науката, каза министър Сергей Игнатов.

Общо в страната към месец юни 2012 г. засегнати от безработицата са били 10.8% от хората в трудоспособна възраст. Цифрите сочат, че почти 355 000 българи в трудоспособна възраст нямат работа. През юни обаче безработните са намалели с 5289 души.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg