Вземаме 1 млрд. евро кредит за инфраструктурни проекти

808
Вземаме 1 млрд. евро кредит за инфраструктурни проекти

Правителството ще тегли кредит в размер на 1 млрд. евро за реализацията на различни инфраструктурни проекти, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По време на посещението на българската делегация в Брюксел на 9 и 10 септември вече са проведени разговори на тази тема с директора на Европейската централна банка, съобщи БНР.

България проучва възможността да вземе заем или от Европейската централна банка, или от Световната банка преди всичко заради нуждата от финансиране на инфраструктурните проекти по Оперативна програма „Транспорт", по която е държавното участие трябва да бъде 20 %, както и за други правителствени проекти.

Най-вероятно България ще трябва да връща европейското финансиране от общо 32 млн. евро за десет пътни проекти по програма ФАР. Това обясни на пресконференция зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Изтекли са общо шест договора за десет пътни проекти. Останалите 4 са проблемни и за тях най-вероятно няма да получим възстановяване на средствата.

По ФАР Министерството на регионалното развитие и благоустройството управлява общо 513 договора на стойност 133 млн. евро. Голяма част от сроковете по договорите вече са изтекли и за тях е невъзможно да се иска удължаване.

Реално от държавния бюджет няма да се връщат пари на Брюксел, защото ще се приложи прихващане на сумата през сметките на националния фонд в Министерството на финансите.

Иначе по време на посещението на българската делегация в Брюксел на 9 и 10 септември има принципно съгласие сключените проекти по ФАР от представителството на ЕК у нас преди присъединяването на страната ни в ЕС да започне размразяване на средствата, след предоставяне на актуализирана информация за тяхното състояние. Това ще стане чрез Министерството на финансите.

По останалата група проекти, сключени от предишното ръководство на МРРБ, ситуацията е по-сложна, защото там са установени проблеми в прилаганата система за сключване на договорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg