WSJ: България в Еврозоната до 3 г. е трудно осъществима цел

598
WSJ: България в Еврозоната до 3 г. е трудно осъществима цел

Въпреки затягането на бюджета и редуцирането на разходите, което прави България фискален образец в ЕС, желанието на страната да се присъедини към Еврозоната до 3 г. е трудно осъществимо, счита влиятелният вестник "Wall Street Journal".

Присъединила се към ЕС през 2007 г., България, която е най-бедната страна в Съюза, приключи миналата година с най-малък бюджетен дефицит от всички останали страни членки. Очаква се бюджетът на страната и да е най-балансиран в ЕС за 2010 г.

Правителството замрази заплатите и пенсиите, както и големи инвестиционни проекти, като същевременно повиши акциза върху цигарите и редуцира държавните разходи с 15%. Българския премиер Бойко Борисов обаче се опасява, че въпреки положените усилия влизането на страната в Еврозоната не е гарантирано.

Борисов ще се опита да убеди европейските лидери, че неговото правителство ще продължи политиката си на финансова дисциплина, така, че на България да бъде позволено да въведе еврото до 3 г. За да стане това обаче, страната трябва да покрие редица критерии в сферите на държавния дълг, лихвените ставки и инфлацията.

Икономическият прогрес на България се измерва най-вече с това, че - за разлика от Румъния и Унгария, например - страната не прибягна до финансовата подкрепа на МВФ в пика на кризата, нито планира да иска кредит от Фонда и през 2010 г.

Проблемите на България обаче се наричат Корупция и Организирана престъпност. Премиерът Борисов, който е бивш шампион по карате, заяви, че България ще кандидатства официално за Еврозоната до края на януари т.г., с идеята страната да въведе еврото през 2013 г.

Все пак София не е без шансове. Националната валута на България е стабилна, тъй като страната е във валутен борд от 1997 г., когато левът колабира заради създала се хиперинфлация. Прогнозите за 2010 г. са икономически растеж с 0.2% - от минус 2% понастоящем.

Кредитният рейтинг на страната също бе повишен - до ВВВ - от Standard & Poor. За пoстигането на амбициозната цел - въвеждането на еврото до 3 г. - Борисов разчита и на своя финансов министър, Симеон Дянков. Според последния, бивш икономист от Световната банка, фискалната стабилност обаче не означава автоматически, че преговорите за приемането на България в Еврозоната са спечелени.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg