Япония ни отпуска 238 млн. евро за терминали на пристанища Варна-Изток и Бургас-Запад

351
Япония ни отпуска 238 млн. евро за терминали на пристанища Варна-Изток и Бургас-Запад

Японското правителство е взело решение за отпускането на заем от 37 млрд. японски йени (около 238 млн. евро) за изграждане на терминали за обработка на контейнери на пристанище Варна-Изток и пристанище Бургас-Запад, стана ясно днес по време на срещата на министъра на външните работи Ивайло Калфин и посланика на Япония у нас Цунехару Такеда.

Заемът се отпуска от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) по линия на официалната помощ за развитие. Това е шестият и последен подобен заем за България, с най-високата досега стойност. Предвижда се проектът да приключи през 2015 г., съобщиха от Министерство на външните работи.

Министър Калфин изрази мнението, че заемът е още една важна стъпка в укрепването на икономическите връзки между Япония и България и че той ще спомогне за ефективното развитие на инфраструктурата на страната ни. Ивайло Калфин подчерта още, че разширяването на инфраструктурата на главните български пристанища с японска помощ ще допринесе и за засилване на Черноморското икономическо сътрудничество.

На срещата бяха обсъдени и глобални световни проблеми като взаимовръзката между усилията за намаляване на вредните парникови емисии и климатичните изменения. Разменени бяха мнения по новата японска инициатива “Cool Еarth Promotion Program”, която бе официално представена на последната среща в Давос от японския премиер Фукуда. Тя предвижда установяването на нова международна рамка с универсално участие и ефективни механизми за ограничаване на парниковите емисии за периода след изтичане на сроковете на Протокола от Киото.

Инициативата предвижда още международно сътрудничество в областта на околната среда, подпомагане на развиващи се страни в борбата с промените в климата чрез трансфер на японски екологични технологии и създаване на фонд “Cool Еarth Partnership” за отпускане на помощи и техническо сътрудничество за разработване на екологични технологии.

Министър Калфин запозна японския посланик с основни акценти от политиката на ЕС за ограничаване на вредните емисии и амбициите на България за увеличаване на енергийната ефективност, включително чрез увеличаване дела на възобновяемите източници на енергия. Той отбеляза и пряката взаимовръзка между енергийната ефективност и необходимостта от значителни инвестиции в българската инфраструктура и икономика за покриване на високите екологични критерии.

Министър Калфин увери японския посланик, че България остава силно ангажирана и ще търси конструктивни пътища за решаването на световните екологични проблеми. Министърът изрази надежди, че по време на японското председателство на Г-8 през тази година ще се стигне до значителен напредък по тези въпроси. Българското правителство ще приветства и съвместни българо-японски проекти и разработки в областта на енергийната ефективност, заяви още министър Калфин.

Снимка: Министерство на външните работи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg