За 20 октомври е насрочено делото срещу девет души за злоупотреби с пари по САПАРД

364
За 20 октомври е насрочено делото срещу девет души за злоупотреби с пари по САПАРД

За 20 октомври е насрочено делото срещу девет души, обвинени за злоупотреби с пари по програма "САПАРД".

През юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Те са обвинени в документни измами и злоупотреби със средства с пари по програмата.

Работата по случая започва още на 6 ноември 2006 г., когато във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от германските митници за извършена злоупотреба със средства по САПАРД от български фирми, посредством използване на фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране.

Месец по-късно в Софийска градска прокуратура е било образуванодосъдебно производство срещу Марио Алексиев Николов и други шест лица за това, че в периода 2002 - 2005 г., като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание, без правно основание са получили субсидии по програма САПАРД за около 14 млн. лв.

Схемата е функционирала като чрез фалшиви документи в България са били внасяни стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови и субсидиите от САПАРД са били усвоявани. Участвали са български фирми, занимаващи се с месопреработка. В хода на разследването са разпитани 30 свидетели, сред които 15 длъжностни лица от ДФ "Земеделие".

На 13 декември 2006 г. в цяла България са извършени претърсвания на различни адреси в София, Шумен, Стара Загора, Ямбол и Перник. Били са иззети документи, компютърни
конфигурации и сървъри. Намерени са и процесните месопреработвателни машини, които са огледани, фотографирани, описани и изследвани от съответните вещи лица.

Анализирана е банкова информация, предоставена от 35 банки, изготвени са 15 експертизи, получени са материали по 5 следствени поръчки.

По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите лица - запорирани са 32 банкови сметки и са под възбрана общо 41 недвижими имота на територията на страната.

На 18 януари тази година Софийската градска прокуратура е изготвила постановление за частично прекратяване на обвиненията за участие в организирана престъпна група и документна измама по отношение на Людмил Стойков. Прокуратурата е приела, че обвиненията не са подкрепени с достатъчно доказателства.

От основното дело са били отделени материали и срещу Стойков е било образувано досъдебно производство за пране на пари. Освен Стойков, обвиняеми по това дело са Николов, Николова, Иванов, Петров и Хаджииванова.

Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия. Назначена е петорна банково техническа и счетоводна експертиза. Очакват се материали по съдебна поръчка от САЩ.

Делото, което се очаква да започне през октомври, съдържа 36 тома и 19 класьора с материали.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg