Забраняват хвърлянето на храна в кофите за боклук

1356
Забраняват хвърлянето на храна в кофите за боклук

За да се спре разнасянето на зарази, ще бъде забранено хвърлянето на храна в кофите за боклук, предвиждат промени в Закона за храните. Това съобщава в интервю за „Монитор“ заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева.

Тя коментира започналите вече проверки около Великден, които обхващат традиционните храни, които са свързани с този празник – агнешко месо, козунаци, яйца и бои за яйца, както и салати, които следим стриктно за нитрати.

„От съществуването на агенцията досега са направени 232 анализа за нитрати и не е излязла нито една положителна проба. За първата седмица са направени 2240 проверки, има 187 предписания, съставени са 45 акта за нарушения, но засега няма затворен обект. Тази санкция се налага, когато има груби нарушения на нормите.

Освен това са бракувани 31 кг храни, от които половината са козунаци, бракувана е също така и 1 кг боя за яйца. През седмицата са намерени месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност. Това е и най-големият проблем, с който се срещат инспекторите при проверките“, съобщи тя

Тасева съобщи още, че се готвят промени, свързани с търговията на храни в интернет: „Законът за храните в момента е ясен - търговия се извършва само от магазини, но е европейска практика да се продават продукти и през интернет. Готвим обаче промени, които предвиждат да се разреши търговия само на оператори, които имат собствени обекти.

Сайт може да има единствено този, който съхранява правилно храните и има подходящо за преноса им лицензирано превозно средство. Чак тогава ще може да се осъществява и стриктен контрол на търговците със сайтове. В момента не бих препоръчала на никого да рискува своето здраве и на семейството си, като поръчва храна през интернет. При пиците е различно, знаеш кой стои срещу теб, заведенията са лицензирани по закона и имат оборудвани автомобили“, допълни д-р Тасева.

Сред готвените законови промени е регламентирането на хранителната банка в България като оператор. Освен това се предлага да се увеличи размерът на санкциите.

„До пет пъти по-големи са заложените глоби в промените на закона и достигат десет хиляди лева. Бизнесът с храните не е като продажбата на стоки, при които търговецът може да лавира. Става дума за здравето и за живота“ , заяви . заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните.

„Една от най-важните промени е забраната да се изхвърлят храни в кофите за боклук. Тя се отнася за всички обекти за производство и търговия с продоволствия. Отпадъците ще се съхраняват в отделни помещения и съоръжения в обектите, като храните от животински произход се предават на екарисажите за унищожаване, а другите - по реда, определен от Закона за съхранение на отпадъците“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg