Заключителна конференция ”Закрила на Реката от промишлени аварии” провеждат в Солун

461
Заключителна конференция ”Закрила на Реката от промишлени аварии” провеждат в Солун

В края на месец април бе проведена заключителната конференция на проекта ”Закрила на Реката от промишлени аварии” в гр.Солун , Гърция.

Проектът е финансиран от програмата INTERREG IIIB CADSES. Основна цел на проекта е проучване и изготвяне на технически указания за наблюдение , контрол и действия за предпазване на реките и водите им в трансграничните зони от замърсяване причинено от индустриални бедствия и аварии, обмен на опит и добри практики в управление на риска, превенция и ползата от въвеждане на система за ранно предизвестяване на авариите .

Проектът бе с продължителност 2 години и бе стартиран през май 2006. Международното сдружение работещо по проекта ”Закрила на Реката” се състои от компетентни регионални органи и организации, научни институти и специалисти от областта на защита на околната среда, регионалното развитие с лидери от Гърция и Унгария и участници от Полша, Чехия, Словения и България.

Участниците по проекта обменяха опит, изготвиха доклади , получиха методика и примерни наръчници за действия при различни ситуации ,ноу хау и др. разработени от лидерите по проекта. Проектът Закрила на Реката има задача да повишава капацитета на службите, които се занимават с опазването на околната среда и спомага за намаляване на времето за реакцията при спешен случай при потенциални промишлени аварийни ситуации .

Като подпомагащ механизъм от страна на лидера е създадено звено за «Закрила на реката» с цел бъдещо използване на резултатите от проекта , докладвани бяха резултатите от проведени демонстрации на системата за ранно предизвестяване в учебна версия.

Съответните публични власти, институции, служби и индустриални звена, които са заинтересовани от превенция при индустриални рискове във всяка от страните трябва да сформират мрежи за регионално и транс-национално сътрудничество, които служат като групи за консултация и обмяна на опит в тази област.

Заинтересованите лица от България бяха поканени на информационни семинари и семинари за обмяна на опит, където се представиха целите на проекта «Закрила на Реката» и изработването на методологията заедно с докладите по проекта. Бяха обменени гледните точки и опита в управление на риска, превенциите и отговорностите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg