Заплаха от бедност тегне над 42% от българите

1034
Заплаха от бедност тегне над 42% от българите

42% от българските граждани са заплашени от бедност или социално изключване, като по този показател страната ни е на първо място в ЕС, сочи изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Веднага след страната ни се нареждат Румъния с 41% и Латвия с 38%, сочи изследването.

Най-нисък процент на заплашени от бедност и социално изключване хора е регистриран в Чехия (14%), в Швеция и Холандия (15%) и в Австрия, Финландия и Люксембург (17%), сочат още данните на Евростат. В Германия тези хора са 19.7%, а във Франция – 19.3%, съобщава БГНЕС.

115 милиона души, или 23.4% от населението на 27-те държави членки на ЕС, са били изправени пред опасност от бедност или социално изключване през 2010 г.

Тези хора са се сблъскали най-малко с една от следните три форми на изключване – опасност от бедност след вземането предвид на получените социални помощи, тежки материални лишения (до степен да не са в състояние да плащат сметките си, да се отопляват нормално, да консумират протеини...), много ниска интензивност на работа (живот в домакинство, в което възрастните са използвали по-малко от 20% от общия си потенциал за работа в предходната година).

В ЕС 27% от децата под 18 години са се сблъскали през 2010 г. с риска от бедност или социално изключване спрямо 23% от населението в трудоспособна възраст (18-64 години) и 20% от възрастното население (65 и повече години).

В България заплашените от бедност или социално изключване деца са 44%, като този процент е по-висок само в Румъния – 48.7%, сочат данните на Евростат. Във Финландия и Швеция 14% от децата са изправени пред подобен риск. Във Франция те са 23%, а в Германия – 21.7%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg