Започнаха проверки за трудови договори

1000
Започнаха проверки за трудови договори

Главна инспекция по труда започна от днес масирани проверки за трудови договори като мярка срещу сивата икономика.

Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки, отбелязват от инспекцията в съобщение до медиите.

Вчера социалният министър Тотю Младенов коментира, че повишаването на осигурителния стаж с 3 години ще стимулира работниците да се осигуряват и да излязат от сивата икономика. По думите му в момента има основание да се смята, че сивата икономика се е увеличила и затова от ГИТ започват масирани проверки в цялата страна.

Работниците, работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск - платен или неплатен, нямат право на обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични), право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица, припомнят от ГИТ.

Намерението на инспекцията е да се свие броят на работещите без трудови договори, затова ще се проверяват "всички икономически дейности на територията на цялата страна". Там, където са разкрити нарушения, ще се правят повторни проверки на трудовите договори и заплащането.

Инспекторите по места ще подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на НОИ за всички случаи, в които е установено наемане на работа без договор, "за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива".

Преди месец като мярка срещу сивата икономика председателят на Българска стопанска камара Божодар Данев поиска да се въведе глоба за работници, които получават възнаграждения, по-високи от записаните в трудовите им договори.

Идеята му бе от глобата да се освобождават онези, които сигнализират НАП, НОИ и икономическа полиция.

Той апелира и за спешни проверки на банки, фирми и граждани за това как изплащат жилищните или бизнес кредитите си, след като официално имат ниски доходи или са на загуба. Според него банките са се превърнали в система за пране на пари в икономиката.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krysten
# 0
15:06 | 16 June 2010
Браво бе открихте топлата Вода---но искам действия----а не само приказки!!!! Нап и НоИ знаят всчико но нищо не правят! Запор на банковис сметкии, оценка на имущество?Коли, апартаменти...............нещата са прости,, засичане на счетоводните обороти със тези по сметка-нещата са прости, воля нама защото курупцията и мафията са големи.......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg