Започва наказателна процедура срещу българската КРС

385
Европейската комисия съобщи днес, че започва наказателна процедура срещу съобщителния регулатор в България заради "липса на независимост и ефективност".

Европейската комисия изпрати днес официално уведомление до България след установената липса на ресурси и проблеми при вземането на решения в Комисията за регулиране на съобщенията като резултат от дългото забавяне при назначаваното на негов председател, съобщи още Европейската комисия.

Националните съобщителни регулатори играят централна роля в изпълнението на телекомуникационните правила в Европейския съюз. Зле работещ национален регулатор означава зле работещи телекомуникационни пазари. Това на свой ред застрашава конкуренцията на българската икономика, като вреди на индустрията и лишава гражданите от добро съобщително регулиране, в частност от по-ниски цени и по-добри, иновационни услуги.

Ето защо призовавам българското правителство да работи бързо за осигуряване на независимостта на националния регулатор, така че той да може да изпълнява ефективно възложените му задачи, заяви по този повод комисар Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество и медиите.

Според Европейската комисия "още не се изпълняват такива съществени задачи за един съобщителен регулатор като извършване на пазарни анализи". Освен това Европейската комисия възразява, че сред членовете на сегашния борд на регулатора у нас фигурира и "председателят на друг орган с известни регулаторни компетенции - на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения".

Това поражда конфликт на интереси, който може да подкопае независимостта на националния регулатор, отбелязва Комисията, която добавя, че "нито срещите, нито няколкото писма до България решиха проблемите".

Европейската комисия вече води наказателни процедури срещу Полша и Словакия по проблема за независимостта на техните съобщителни регулатори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg