Започва проверка на "ЧЕЗ Електро България" заради нарушения на потребителски права

584
Започва проверка на "ЧЕЗ Електро България" АД заради нарушения на потребителски права. Омбудсманът Гиньо Ганев е поискал с писмо днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) двете институции да извършат проверката, съобщиха на БТА от пресцентъра на омбудсмана.

Ръководствотото на енергийния регулатор е приел предложението и е постановил, че от утре ще започне проверката на електроснабдителното дружество с оглед зачитането на правата на потребителите и спазването на общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия и нейното заплащане.

В началото на април тази година омбудсманът е изискал от дружеството да изпраща месечните сметки на потребителите в запечатани непрозрачни пликове, за да бъдат защитени личните им данни. По повод отправените от омбудсмана препоръки, ДКЕВР е издала заповед, с която "ЧЕЗ Електро България" АД се задължава в срок до 1 август да започне изпълнението на препоръката.

Комисията за защита на личните данни, която също е била сезирана от Гиньо Ганев, е постановила решение в същия смисъл, се посочва в съобщението.

Въпреки указанията енергийното дружество е преустановило месечното информиране на гражданите за дължимите от тях суми. В момента се изпращат отчети за дължимите суми за тримесечие, а дружеството изисква ежемесечно плащане, което причинява неудобство за потребителите, се казва в съобщението на пресцентъра на омбудсмана.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg