Запознаха водещи японски компании в Европа с инвестиционния климат в България

1003
Запознаха водещи японски компании в Европа с инвестиционния климат в България

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева се завърна от посещение в Германия и Белгия, където запозна представителствата на водещи японски компании в Европа с инвестиционния климат в България. Посещението се проведе в периода 17-19 януари 2006 г. в Дюселдорф, Германия и Брюксел, Белгия, където са съсредоточени офисите на голям брой японски фирми, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката на Република България.

Представянето на заместник-министър Янева предизвика голям интерес и бяха отправени покани за организиране на презентации както в други европейски градове, така и в Токио пред по-широк кръг участници. Японската агенция за външна търговия JETRO предложи своето съдействие за организиране на семинарите. "България е малко позната сред японските фирми. Свързваме България с японския сумо борец Калоян Махлянов – Котоошу, който е известен и обичан от всеки наш съгражданин. Виждаме, че макроикономическата и политическа стабилност в България и членството ви в Европейския съюз предоставят отлични възможности за инвестиции, които си заслужава да бъдат обмислени от японските компании." - заяви генералният директор на JETRO за Германия Казуаки Юока и добави: "Трябва да продължат инициативите за представяне на предимствата на страната ви като инвестиционна дестинация".

Независимо, че в световен мащаб Япония е сред най-големите страни източници на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), техният обем в България е твърде скромен. За последните 10 години (1996-2005 г.) размерът на японските инвестиции е 43 млн. евро или 0,36% от общия размер на ПЧИ в страната. По предварителни данни на БНБ притокът на преки чуждестранни инвестиции общо в България за периода м. януари- септември 2006 г. е в размер на 2 816.6 млн. евро, като японските инвестиции възлизат на 12.4 млн. евро, дял от 0.44% от общия размер на ПЧИ за деветмесечието.

Тенденцията за нарастване на японските инвестиции се изразява с първите инвестиционни проекти на японски компании, получили сертификати за първи клас инвестиция през 2006 г.

Най-голямата инвестиция в българското здравеопазване за последните 17 години е откритата през м. ноември 2006 г. от японската компания „Токушукай Медикъл Корпорейшън" многофункционална болница „Токуда болница София". Инвестицията възлиза на 138 млн. лв., като се очаква да бъдат разкрити 1000 нови работни места. Болницата е най-високотехнологичната на територията на България и на Балканския полуостров.

През м. юни 2006 г. смесеното дружество „Калиакра Уинд Пауър" АД, учредено от японската компания „Мицубиши Хеви Индъстриз" (MHI) в сътрудничество с българската „ИНОС 1", получи сертификат за първи клас инвестиция за проекта „Ветроенергиен Парк Калиакра", който предвижда изграждане в землището на с. Българево, община Каварна на вятърна електроцентрала. Инвестиционният план е на стойност 92,2 млн. лв. Финансирането на проекта се планира да се осъществи със собствени средства от MHI и кредити от Японската банка за международно сътрудничество JBIC.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg