Заседава Националният съвет за закрила на детето

321
Заседава Националният съвет за закрила на детето

Днес ще се проведе заседание на Националния съвет за закрила на детето /НСЗД/, към председателя на ДАЗД. Основна тема ще бъде деинституционализацията, децентрализацията и реформата в грижите за деца, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

На заседанието са поканени министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, представители на Националния омбудсман, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и УНИЦЕФ.

Държавната агенция за закрила на детето ще представи своя анализ за състоянието на реформата в грижите за деца в България, както и предложения за мерки за ускоряване на процеса на деинституционализация и за промяна на модела на институционална грижа чрез предприемане на активни действия за гарантиране правата на децата, настанени за отглеждане в специализирани институции.

След проведени предварителни консултации с членовете на НСЗД, както и със съдействието на други организации, беше съгласуван проект на решение за ускоряване на реформата в грижите за деца. Основните акценти в проекторешението са: преглед и анализ на законодателството в областта на закрилата на детето с цел да бъдат направени предложения за промени; въвеждане на регионално планиране на социалните услуги в общността; приоритетно насочване на програмите по структурните фондове на ЕС в подкрепа на реализиране на стратегиите на местно и областно ниво за развитие на алтернативни социални услуги в общността и др.

Държавната агенция за закрила на детето ще предложи проект на План за предприемане на спешни мерки за закриване на домовете за деца, които не отговарят на стандартите за качество на грижата и проект на План за преструктуриране и реформиране на останалите институции за деца в България, с цел предоставяне на нов тип грижа и нов подход към проблемите на децата в риск. Очаква се след приемане на предложените решения от НСЗД те да бъдат предоставени на вниманието на МС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg