Защитата на Доган: Хонорарът е малък за такъв проект

1043
Защитата на Доган: Хонорарът е малък за такъв проект

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел над 1.5 млн. лв. хонорар за маркетингово проучване, заяви адвокатът му във Върховния административен съд.

ВАС заседава днес по делото за взетите от Доган пари. Делото започна по доклад на парламентарната антикорупционна комисия за конфликт на интереси, след като стана ясно, че Доган е взел хонорара като консултант по четири хидроенергийни проекта.

Ако Доган беше дипломиран инженер по минно дело или хидролог, нямаше да му бъде възложено специализирано маркетингово проучване за осъществяването и финансирането на проектите, каза още адвокатът му Румен Еленски.

По думите на Еленски общата стойност на проекта е 950 млн. евро, а хонорарът който Доган е взел дори е малък.

Адвокатът изтъкна икономическия ефект на този проект, както и социалните му измерения, във връзка с откриването на нови работни места. Той опонира на ищците по делото за дипломата на Ахмед Доган с думите: „Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи".

По думите на адвоката, в условията на пазарна икономика, няма законова уредба или таван на възнагражденията за подобни услуги.

Еленски декларира пред съда, че е сключил договор с лидера на ДПС да го представлява пред съда за сумата от 48 000 лв. Ако Доган спечели делото, държавата ще трябва да плати на Еленски тази сума.

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира съда, поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата, а той да бъде глобен. Според закона административното наказание може да е от 1000 до 3000 лв. Според комисията, взимайки този хонорар Доган е изпаднал в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира.

От своя страна Еленски заяви, че този доклад е политически и се изнасят само политически аргументи. Според него проучванията, които Доган е правил, са изцяло частна инициатива и не са плащани от държавни пари или европрограми.

Прокуратурата твърди, че се установява нарушение на закона и конфликт на интереси. Доган е трябвало да подаде декларация. Също теза на прокуратурата е, че взимайки този хонорар, лидерът на ДПС е изпаднал в икономическа зависимост и е трябвало да декларира частни интереси. Конфликтът на интереси е налице и той е един от главните източници на корупция, каза прокурорът Елена Енчева.

В срок до две седмици ВАС трябва да реши дали Доган е бил в конфликт на интереси или не.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg