Заслужава ли България похвалите?

633
Заслужава ли България похвалите?

В новия доклад на ЕК Румъния е отново обект на остри критики, докато България за пръв път получава похвали. Което обаче не означава, че страната се разминава без упреци.

Четвъртият доклад на ЕК за двете страни е по-благосклонен към България и силно критичен към Румъния. Както в Букурещ, така и в София предстои още много работа, пише виенският "Ди Пресе". Вестникът отбелязва "сериозните недостатъци", установени от Брюксел в румънската правосъдна система, както и "липсата на политическа воля да се променят нещата".

"Ди Пресе" цитира българския премиер Борисов, който изразил задоволство от мониторинговия отчет. "Румъния се отдалечава от стандартите на ЕС", гласи заглавието във "Винер Цайтунг". Виенският вестник изтъква, че в Румъния е налице "сериозно изоставане", докато на България "за пръв път се атестира силна политическа воля за реформи". Списание "Фокус" пише, че въпреки подобренията в българската съдебна процедура, много малко процеси били довеждани докрай."Повече от три години след присъединяването на Румъния и България към ЕС, двете страни трябва да повишат темпото в борбата срещу корупцията", пише "Зюддойче Цайтунг".

"В поредния си доклад ЕК критикува преди всичко румънците. Докато в България били в ход важни реформи в правосъдното дело, в Румъния преобладавали недостатъците. Букурещ нарушава обещанията, дадени при влизането в Общността", заключава мюнхенският ежедневник. Особено остър по адрес и на двете страни е "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" /ФАЦ/. Вестникът е на мнение, че както България, така и Румъния "не са се доближили сериозно до обичайните на континента стандарти в правосъдната област".

По-нататък в коментара на ФАЦ четем:

"ЕК, която година след година документира грижовно всички пропуски, извести, че не възнамерява да налага никакви санкции. Това е не по-малък скандал от безотговорния подход на страните от ЕС към стабилизационния пакт за еврото, но за разлика от валутната криза този скандал ще остане явно без последствия. По отношение на България и Румъния ЕС проявява търпение, сякаш става дума за аграрната реформа някъде в Африка, а не за това, че гражданите в останалите 25 страни-членки ще трябва все така да поделят правната си система с две страни, за които е доказано, че имат една корумпирана и неефикасна държава."

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg